26. dec, 2012

Mohamed

Het zegel der profeten.

Mohamed is het zegel der profeten. Daarmee is de Openbaring bezegeld tenminste wat Heilige Schriften betreft.

Er komen er heus geen meer bij en dat is een hele geruststelling. Het staat allemaal op schrift en er zal geen letter meer aan veranderen. Iedereen kan dat lezen en ervan denken wat hij of zij wil. We kunnen ons daardoor laten inspireren of niet, dat mag een vrije keuze blijven. Maar we kunnen ons moeilijk van de invloed ontdoen want De Schrift schemert door in ons taalgebruik, en in de inrichting van de samenleving.

De wetenschap daarentegen is nooit afgesloten en ontwikkelt zich steeds verder. Het is een methodisch werkende vorm van menselijk weten dat grotendeels via de literatuur tot ons komt. Elk nieuw onderdeeltje dient zich in te passen in een web  van bronverwijzingen. Die literatuur is in principe vrij toegankelijk en raadpleegbaar.

Openbaarheid

Belangrijk is dat zowel de Heilige Schrift, alsook de Wetenschap openbaar zijn en voor iedereen open staan.

In de twintigste eeuw is de wetenschap tot een explosie gekomen. Een aantal mysteries is ontrafeld, een paar grenzen zijn verlegd. We hebben een kosmisch beeld gekregen van ons sterrenstelsel, en we kunnen diep ingrijpen in de werking van het menselijk organisme.

De hele natuur beantwoordt aan wetmatigheden. Het is moeilijk voorstelbaar dat er bovenaardse krachten bestaan die daar tegen in zouden kunnen gaan.

Spinoza

Ik kan het idee van een God aanvaarden voor zover het er een is à la Spinoza: God heeft de schepping geschapen en de natuurwetten in werking gesteld. Dat was noodzakelijk en voldoende. Daarna komt hij niet meer tussen in de menselijke geschiedenis.

Het kenmerk van God is dat Hij of Zij onvatbaar is voor de menselijke rede. Alles wat over Hem of Haar verteld wordt, is puur geklets en geouwehoer, in alle soorten en maten. Het zegt iets over degene die het vertelt, maar het zegt niets over God, die we hoegenaamd niet kunnen kennen, en elke poging daartoe zal tekort schieten en God te kort doen.