25. dec, 2012

God en de wetenschap

Dieu et la science

Aanvaarden is nog iets anders dan geloven.

Zover waren we gekomen een week geleden vooraleer de rouw uitbrak. Laten we nu de draad nog maar eens op nemen.

De Openbaring, met andere woorden de Heilige Schrift enerzijds, en anderzijds de wetenschappelijke literatuur, dat zijn de twee bronnen van kennis en inzicht die noodzakelijk en voldoende zijn om de schepping te ontcijferen en de waarheid te vinden.

Waarheidvinding

We worden allemaal de hele dag bestookt met allerlei informatie die we niet gevraagd hebben en we kunnen ons elk uur wel de vraag stellen hoe we daarin een redelijke houding aan kunnen nemen, die de beste resultaten geeft voor ons eigen leven en dat van onze naasten.

Dat je die waarheid aanvaardt, betekent nog niet dat je er in moet geloven.

Ik kan bijvoorbeeld heel goed de relativiteitstheorie van Einstein aanvaarden, maar daarom heb ik hem nog niet begrepen, laat staan dat het betekent dat ik in Einstein geloof. Dezelfde redenering kunnen we toepassen op het Godsgeloof.

Aanvaarding

Dat ik aanvaard dat er een God bestaat, en ook maar een, die voor iedereen dezelfde is, betekent nog niet dat ik er in geloof. Ik zit dit hier zo driftig te onderstrepen omdat het om een belangrijke nuancering gaat. Naar mijn gevoel, maar voor derden wellicht overdreven. Het is een kernpunt omdat het me in staat zal stellen de wetenschap met de godsdienst te verzoenen.

Dat komt van pas, omdat ons dubbel uitgangspunt, vanuit de openbaring en vanuit de wetenschap, ons in problemen brengt, zoals de menner van een tweespan, op het ogenblik dat de twee rossen weg van elkaar beginnen te lopen. Dan word je niet meer voortgetrokken zoals de bedoeling was, maar uit elkaar gereten.

Scepsis

Waar ik zeker niet in geloof is in de God van de koekendozen en de heiligenprentjes. Het Oog van God ziet U, hier vloekt men niet. Dat soort oude wijven agitprop lusten we niet meer. Of ook niet de Jaloerse God. Nee God is onkenbaar, tenzij dan toch een stukje in de Openbaring. In de Heilige Schrift. Ik zal het daar nog over hebben.