30. apr, 2014

Fingerspitzengefühl

Aftasten

Menselijke relaties lukken pas echt als er sprake is van wederkerigheid, op basis van gelijkwaardigheid.

Dat geldt ook voor de therapeutische relatie. Gelijkwaardigheid in weerwil van de ongelijkheid. Dat is de hele uitdaging, ervoor te zorgen dat er ondanks het fundamentele onevenwicht tussen beide partners in de therapeutische relatie toch een toestand ontstaat van gelijk oversteken, in wederzijds respect, met waardering van beide kanten.

Emancipatie

Het paternalisme is pas gerechtvaardigd als er een geleidelijke overdracht van kennis en dientengevolge machtsmiddelen plaats grijpt, van degene die ze heeft, naar degene die ze krijgt. Hulpverlenen in emanciperende zin komt er op neer dat je er altijd blijft naar streven de autonomie van de hulpvrager te vergroten, wat betekent dat hij of zij meer of meer zijn eigen beslissingen zelfstandig kan nemen. 

Autonomie betekent zelfstandigheid, zelfredzaamheid en zelfbeschikking. Dat schreef ik al, maar ik mag het graag herhalen.

Inclusief

Die autonomie moet ook gelden ten opzichte van de hulpverlener.

Het is de kunst zichzelf overbodig te maken. Uiteindelijk is dat hetzelfde gevoel als wat ik heb ten opzichte van mijn dochter. Er komt altijd ook een stukje loslaten bij kijken. Dat is niet echt pijnlijk, maar altijd toch een beetje spannend, en dat is een tegenstelling in de termen.

Het is een dynamisch en voortgaand proces dat nooit afgelopen is. We mogen hopen dat we erin slagen, het bestaan van degenen die op eens een beroep doen te verlichten, in de verschillende betekenissen van het woord.

Dat is hoog gegrepen en tamelijk ambitieus, maar het zij zo. Ik vind best dat we veeleisend mogen zijn ten opzichte van onszelf, zij het niet ten opzichte van de anderen. Het is een ethische keuze die je zelf moet maken en die je niet van iedereen mag eisen.

Het is iets wat ik mezelf kan opgeven als streefdoel, een richting om naartoe te gaan, geen verwezenlijking die je op je hoed mag steken. Het is een ethische keuze.

Slotsom

We zijn nu op het einde gekomen van een redenering die begon met allerlei ideeën over meditatie en ontspanning. We gaan nu de komende weken even pas op de plaats maken, en even stoppen met het bijhouden van het dagboek, al heb ik niet het gevoel dat ik over dit onderwerp uitgepraat ben. Er wachten andere uitdagingen.  Zoals uiteengezet in de nieuwsbrief van april gaan we verhuizen, en als er tijd overblijft zal ik die besteden aan enkele broodnodige onderhoudswerkzaamheden aan de site.

U kunt altijd zelf iets opladen, onder de vorm van commentaar, of in het gastenboek (uw mening.)