21. apr, 2014

Edmund Jacobson

Geleidelijke ontspanning

Relaxatie kun je leren.

De wetenschappelijke bestudering van de mentale en fysiologische processen die optreden in het menselijke lichaam bij stress en relaxatie gaan terug op Edmund Jacobson (1888-1983,) een Amerikaanse onderzoeker en wetenschapper die wat mij betreft de Nobelprijs voor geneeskunde had mogen krijgen.

De kennismaking met de progressieve relaxatiemethode van Jacobsen, tijdens een seminarie voor artsen ergens begin de jaren tachtig, heeft mijn leven veranderd. Ik kan het iedereen aanbevelen. Het gaat om een wetenschappelijk goed bestudeerde methode, die praktijk en theorie op een overtuigende manier aan elkaar paart, en die ook zonder de theoretische funderingen gemakkelijk kan aangeleerd worden.

Elektrisch

Iedereen kan dat leren, ook kinderen of bejaarden, of mensen met beperkingen en er zit geen godsdienst of ideologie aan vast. De methode berust alleen op wetenschappelijk gedegen kennis.

Jacobsen was op de eerste plaats een fysioloog die de samenhang tussen geest en lichaam in kaart bracht, aan de hand van de elektromyografie en de elektroneurografie. Het komt er op neer dat hij als eerste een apparaat ontwierp, dat in staat was bij levende mensen, die hiervan geen of weinig last ondervonden, de kleine elektrische stromen te registreren en te meten, die ontstaan bij activiteit van spieren en zenuwen in het lichaam.

Psyche en soma

Door zijn bevindingen en opvattingen is hij meteen de grondlegger van de psychosomatische geneeskunde. Lichaam en geest vormen een geheel. Lichamelijke processen, en met name de spieractiviteit hebben een invloed op de gedachtegang, en omgekeerd zijn geestelijke processen van invloed op een aantal fysiologische parameters.

Dat hangt nauw samen en dat we weten hoe dat precies in elkaar zit, hebben we in grote mate aan Jacobsen te danken

Relax

Het meest is Jacobson bekend als grondlegger van de progressieve relaxatiemethode. In 1929, na meer dan twintig jaar research, publiceerde hij zijn resultaten in het boek "Progressive Relaxation," maar zijn meest invloedrijke werk "You Must Relax"kwam uit in 1934 en richtte zich op een breed publiek. De methode maakt tot vandaag deel uit van het psychotherapeutisch arsenaal, en wordt nog steeds aangeleerd en doorgegeven.

De man zou nog tot in de jaren zeventig doorgaan met onderzoek en wetenschap. Hij werd 95 en bleef tot op hoge leeftijd actief voornamelijk op het gebied van het meten van fysiologische veranderingen in het lichaam van gezonde  mensen en het verband dat die hebben met de geestelijke activiteit.