16. apr, 2014

Risico’s van meditatie

Nadelen en gevaren

Het is niet al rozengeur en maneschijn.

Bij mensen met een diepliggend geestelijk lijden kan meditatie soms onverwachte en zelfs nadelige gevolgen hebben. Je moet er klaar voor zijn.Door het mediteren kom je jezelf tegen. Het is immers juist de bedoeling contact te krijgen met je diepste zelf, en zelfs als dat niet de bedoeling is, zal dit toch het resultaat zijn.

Ik ben er van overtuigd dat je niet echt kunt mediteren zo lang je niet los bent gekomen van allerlei zure gevoelens en schrijnende herinneringen, die je de hele tijd alleen maar wilt vermijden omdat ze te pijnlijk zijn. Die gevoelens worden dan ingekapseld en gaan met de tijd een abces vormen, dat ooit tot rijping zal moeten komen.

Tsunami

Natuurlijk komt vroeg of laat alles aan de oppervlakte tijdens de meditatie.

Als dat veel is kan de persoon zich overspoeld voelen en dreigt er controleverlies. Er knapt iets en dan gaat dat hele stuwmeer van opgekropte emoties zich ineens ledigen.

In de blog van vandaag zet ik een link naar een interessant artikel van ene Cokky van Limpt

op het internet. Het betreft een interessante casus van een vrouw die instort tijdens een meditatieretraite in Boeddhistisch klooster in Nederland.

Het is nergens voor nodig die organisatie met de vinger te gaan wijzen. Het gaat om een vrouw die onder meer het slachtoffer is geweest van seksueel misbruik en die medicatie neemt voor haar psychisch lijden.

Uiteindelijk ziet iedereen in dat het nodig is psychiatrische hulp in te schakelen, en dat is het beste wat kon gebeuren.

Misbruik

Het loopt allemaal goed af en ik vind geen aanwijzingen dat iemand dit hier met kwaad opzet zou uitgelokt hebben.

Het grootste gevaar van meditatie is volgens mij nu net dat er gewetenloze lieden zijn die meditatietechnieken aanbieden binnen de context van een sekte of kwakzalverij, en die daarbij misbruik maken van de psychische kwetsbaarheid van degenen die wanhopig op zoek zijn naar een verlichting van hun geestelijk lijden.

Die gaan zich in hun uitzichtloosheid in de armen van goeroes en genezers werpen, en daar heb ik toch staaltjes van gezien die me uiterst huiverachtig maken. Dan ben ik toch meer voorstander van kwaliteitszorg volgens hedendaagse criteria, ontdaan van alle ideologische ballast zoals we gisteren betoogden.

Therapie

In de geestelijke gezondheidszorg wordt meditatie gebruikt bij patiënten die lijden aan angststoornissen, depressies, stress of chronische pijn.

Als dat averechts uitwerkt, is dat een signaal dat we een gebied hebben betreden waar onderdrukte emoties bovenkomen. Dan bestaan er andere methoden die de hulpvrager in staat stellen het verwerkingsproces in gang te zetten.

Confrontatie met trauma's en moeilijk te ontwarren emotionele knopen kan helend zijn, maar op het ogenblik dat dit losbarst kan het heel moeilijk worden. Het lijkt dan op een mijnenveld dat voorzichtig ontmijnd moet worden.