12. apr, 2014

Pendelbeweging

Heen en weer

We slingeren de hele tijd omtrent ons nulpunt.

We hadden het er gisteren over dat je door meditatie het contact met je eigen diepste zelf weer terug kunt vinden. Velen zijn dat contact kwijt door de uitwendige onrust waar we allen aan blootstaan. Bij sommigen komt daar nog iets bij. Mensen met emotionele instabiliteit zoals in het geval van borderline en bipolaire persoonlijkheden zijn daar nog veel gevoeliger voor dan de doorsnee, en hebben het veel moeilijker om het evenwicht te vinden.

Onbekend is onbemind.

Het is jammer dat de technieken en methoden die we zo gemakkelijk, gratis en voor niets kunnen toepassen, om meer in overeenstemming met onszelf te komen, en meer rendement van ons handelen te halen, niet beter bekend zijn. Het gaat in feite om een goed bewaard geheim dat op school niet onderwezen wordt, en dat in de media met mondjesmaat aan bod komt, en vaak dan nog op een onheilspellende manier.

Het gaat er om dat je niet de speelbal willen zijn van onbeheersbare emoties. Niemand wil daar graag de controle over verliezen. Emoties mogen en moeten, maar het moet ook niet te gek worden.

In de plooi vallen

We raken allemaal wel eens opgewonden, woedend of depressief.

Daar is niets mis mee zolang er niet een gevoel is dat alle andere gaat overheersen, want dan ben je pas ver van je nulpunt verwijderd. Het kan al eens gebeuren en het overkomt de besten. Het kan weer even duren voordat je het weer teruggevonden hebt. Kan iedereen overkomen, en het overkomt voor de duidelijkheid ook mij. Maar door de oefening vind je het sneller terug en dat is juist het interessante van die methoden.

Het is ook niet de bedoeling dat we voortdurend in dat nulpunt verkeren. Zelfs Boeddha, voor velen de meditatie-atleet bij uitstek, verkoos uit zijn trance te treden om de lijdende mensheid te helpen. Maar we moeten het niet altijd in het Verre Oosten gaan zoeken. Van de Heilige Teresa is bekend dat ze kon mediteren terwijl ze eieren stond te bakken.

Het feit dat we ons nulpunt weten liggen belet ons niet handelend in de werkelijkheid op te treden. Onze beslissingen zullen er alleen maar beter van worden, want beter overwogen en meer in overeenstemming met wat we werkelijk wensen en nodig hebben.

Warme aanbeveling

Mij heeft het vermogen te mediteren veel bijgebracht.

Ik denk dat ik er beter, evenwichtiger en gelukkiger ben van geworden, en dat ik er geen enkel nadeel van heb ondervonden. Ik kan het iedereen alleen maar volmondig aanraden. Doe zoals ik. Het heeft me niet belet bijna twintig jaar een foute man te volgen, maar het heeft me wel geholpen het zo lang met hem uit te houden, en er zelf niet van onder door te gaan.

Ik heb onvermoede reserves van energie weten aan te boren en ik heb al die ellende overleefd zonder verbittering of achterdocht. Niet dat ik me daar op voor wil laten staan.

Een wondermiddel is meditatie niet, en het neemt niet alle lijden uit het leven weg, maar het is wel een bron van kracht en weerstand. Je wordt er sterker en wijzer van. Vind ik toch. Sla me dood als het niet waar is.

 

Foto: Legoblokjes gezien in 'The Art of the Brick'