11. apr, 2014

Nulpunt

Innerlijke rust

Iedereen is op de een of andere manier in staat tot mediteren.

Sportbeoefening zal voor veel mensen die functie vervullen. Tijdens het lopen, fietsen of zwemmen komt de geest tot rust. Dat kan soms even uren maar uiteindelijk komt dat wel.

Iedereen kent dat gevoel wel, dat alle onrust wegvalt en dat alleen nog de fysieke inspanning die je bezig bent te doen, overblijft. De fietser wordt het fietsen, de loper wordt het lopen, en de zwemmer wordt het zwemmen.

Niet toevallig zijn dat nu net drie sportieve activiteiten die heel goed zijn voor wat ik wens te zeggen: het oproepen van een meditatiegevoel. Zelfs mensen die behept zijn met een niet aflatende geestelijke onrust kennen meestal dat gevoel nog wel en zijn in staat er zich aan over te geven.

Ziel

Ik noem dat het nulpunt, en mediteren, of sporten, kan ons helpen dat nulpunt te vinden en even vast te houden.

Iedereen heeft ergens een innerlijke kern zitten waar je altijd weer op terug kunt vallen, en dat zou je het zwaartepunt van je ziel kunnen noemen. Je nulpunt zeg maar, waar je je dient op te richten om je geestelijke evenwicht te bewaren en tot meer zelfontplooiing te komen.

Je kunt het ook krijgen door een tijdje naar de zee te kijken, of naar een aquarium met vissen, of een open haard. Na dat het inwendige stof is gaan liggen, krijg je een gevoel dat alle gedachten nog wel door elkaar krioelen, maar onder dat dit onrust veroorzaakt.

Esoterie

Het is ongeveer hetzelfde gevoel dat je krijgt van het mediteren. Het idee jaagt sommigen angst aan, en doet denken aan allerlei esoterische toestanden, maar het is nergens voor nodig zich daar zorgen over te maken.

Je kunt het ook bekomen door het gebed in het geval van gelovige mensen. Dat is ook niet voor iedereen weggelegd, en sommigen jaagt het extra angst aan, maar die ballast heb je nergens voor nodig, als je daar niets mee hebt. Elke beschaving heeft methoden en tradities voorgebracht, om het menselijke vermogen tot meditatie een vorm en een plaats te geven.  

We hoeven daarvoor niet naar het Verre Oosten te gaan. Ook het Christendom en de Islam hebben een rijke traditie op dit gebied. Het grenst vaak aan de mystiek, en dat is niet voor iedereen weggelegd, en het is ook niet nodig om je aan dat aspect over te geven om de vruchten van het mediteren te plukken.

Oefening

Mediteren is voor sommigen moeilijker dan sporten in zekere zin.

Je kunt dat leren en oefenen. Het biedt grote voordelen in staat te zijn dat gevoel van innerlijke onrust op te zoeken. Iemand die geoefend is in mediteren kan dat gevoel in zich oproepen, zowat waar en wanneer hij of zij dat wil. Je moet er wel aan denken, en je moet het willen.

Zeker indien je zelf een onrustige geest het of bent, zou je die activiteiten moeten begunstigen waarvan je ziel tot rust komt, om meer en beter contact met je diepste zelf te krijgen.

 

Foto: Adriatische zee, Kroatië