4. mrt, 2016

Stage

Nu er geen gezagsverhouding meer bestaat, kunnen we net zo goed jijjouwen.

Ik ben heel blij met je appreciatie omtrent de stage.

Je hebt veel talent meegekregen en een rijke culturele bagage. Ik denk dat we van jou meer mogen verwachten dan van de middelmaat. Je zult op je weg waarschijnlijk tegenkanting en afgunst ontmoeten, maar je moet altijd doorzetten, en steeds het voornaamste voor ogen houden: dat ons medisch handelen in dienst van de patiënt en zijn of haar keuzen moet staan.

We staan in een asymmetrische verhouding met de zorgvrager waarbij kennis en macht aan de zijde van de hulpverlener staan, terwijl de zorgvrager zich in een afhankelijke situatie bevindt. We moeten dat corrigeren door extra aandacht eraan te besteden. We moeten er ons van bewust zijn dat we over een grote macht beschikken, en we moeten die macht op een verantwoordelijke manier gebruiken, niet ten dienste van onszelf, maar van de andere die ons iets vraagt op grond van onze competentie.

Dat is zowat de kernboodschap die ik graag wil overbrengen en nalaten aan mensen zoals jij die in de toekomst aan genezen gaan doen. Ik ben zeker dat we voldoende waarden gemeenschappelijk hebben, zodat dit alles voor jou misschien bekend terrein is, maar ik maak soms graag eens statement.

Veel succes in Ghb, dat adderkluwen van nijd en afgunst en tempel van de hypocrisie. Ik ben benieuwd naar je avonturen daar. Ik hoop dat je het heilig vuur mag bewaren en doorgeven.