1. mrt, 2016

Mandala's

Ik zal iets op poten zetten met de hypothetische Miss Teek. Ik zou er willen de nieuwsbrief van de maand mei willen van maken, met je tekeningen in de diashow.In afwachting zou ik er een column willen over schrijven op basis van je bemerkingen in je vorige mail, in interviewvorm.

Het zou de bedoeling zijn je analyse nog verder uit te diepen, met alles wat ik erbij kan vinden.

Ik vind de overeenkomst met de tibetaanse mandala’s zeer frappant. Ben je daardoor beïnvloed? Of heb je dit onafhankelijk van enige bron ontwikkeld? Dat zou ik straf vinden.

Een mandala is een poging het universum af te beelden in de tweedimensionale ruimte van een tekening op een plat oppervlak. Dat is precies wat jij daar doet.

Het is tevens een grafische weergave van een mediterende geest. Dat vind ik daar zo boeiend aan, want het verwijst meteen ook naar een vorm van mystiek.

Ik zie dat ook in de Islamcultuur met haar voorliefde voor abstracte vormen in de kalligrafie, of in het Zenboeddhisme en zijn verhouding met het penseel van de schrijver, die ook een schilder is. Ik vind dit dermate interessant dat ik er aan de slag mee wil gaan om er iets over te maken deze maand.

Ik hou je op de hoogte.