30. nov, 2012

Breekbaar bot

Dijbeenhalsfractuur

Heup gebroken, ziekenhuis in, operatie, en zo snel als mogelijk weer op.

Gelukkig dat daar orthopedische chirurgie voor bestaat want in vroeger tijden was het vaak het begin van het einde.

Het overkomt veel bejaarden en des te meer naarmate osteoporose optreedt, zeg maar botontkalking.

Dat is nu een keer iets waar de magere medemensen gevoeliger voor zijn dan de zwaarlijvige, hoewel lichaamsbeweging dan weer goed is, en magere mensen bewegen doorgaans meer, dus dat compenseert.

Vitamine D

Het is ook een kwestie van vitamine D wat zo ongeveer de enige vitamine is bij ons waaraan frequent nog tekort voorkomt in de bevolking, zeker in de allochtone bevolking die ik verzorg, bij vrouwen die alleen volledig gekleed buitenkomen in een klimaat waar de zon er al niet te dik opligt.

Vitamine D zit in levertraan maar dat is niet zo smakelijk. Het zit ook in sommige margarines. In boter zit een wisselend gehalte naargelang de seizoenen. Je kunt het ook bij apotheek halen. Het is ook een van de weinige vitaminen waarvan je ook een teveel kunt hebben. Dat komt voornamelijk omdat het een vetoplosbaar vitamine is dat in tegenstelling met de wateroplosbare vitamines niet uitgescheiden wordt door de nieren.

Het slechte been

Zo’n heupfractuur overkwam de moeder van een vrouw die ik vandaag zag. Haar moeder jammerde dat het haar slechte been was, waarvan de knie reeds geopereerd was, met een knieprothese die pijn deed.

De dochter reageerde daar heel anders op: wees maar blij want anders had je nu twee slechte benen.