29. nov, 2012

Adviserend geneesheer

Medische controle

Het Belgische sociale zekerheidsstelsel zit ingewikkeld in elkaar.

Op de keper beschouwd is het een redelijk genereus systeem waarin aan bijna elke categorie van hulpbehoevenden is gedacht. Het idee is dat je je leven verdient door te werken, en als een of andere conditie daar een stokje voor steekt, zoals werkloosheid, ziekte, handicap, jeugd of ouderdom, dan gaat er ergens een luikje open en pas je in een bepaalde categorie, en daar moet je het dan mee stellen.

Het zal nauwelijks verbazing wekken dat veel mensen niet blij zijn met het statuut waarin ze zitten en graag naar een ander vak willen verhuizen. Als je iedereen laat doen zonder om te kijken, dan zal na verloop van tijd iedereen zich wel in het duurste vak bevinden, dat wat de meeste voordelen oplevert.

Controleonderzoek

Het systeem kan maar werken als er voldoende controle gebeurt op de toekenning van de voordelen, om degenen die er volgens de wet recht op hebben tegemoet te komen, zonder hetzelfde te gunnen aan al degenen die denken er recht op te hebben zonder de voorwaarden te vervullen. Er moet controle zijn om het betaalbaar te houden, dat is nu eenmaal niet anders en het zal in alle landen wel zo zijn.

Er zijn gewoon niet voldoende middelen om iedereen die daarvan droomt een dijk van een uitkering te geven, dus moet er wel iemand zijn die dat controleert. Dat is in veel gevallen, waar een geneeskundige kant aan zit, de raadgevend geneesheer, of keuringsarts.

Zelf vervul ik de rol ook wel eens, tijdens een klein onderdeel van mijn dagelijkse activiteit.

Nu is mijn stelling dat die controlegeneeskunde veel beter kan. Maar dat moet dan wel gebeuren aan de hand van duidelijke afspraken.

Je ziet hier en daar nu wel pogingen om het beter te doen maar er zijn echt nog gebieden waar het niet ernstig gebeurt. Met name de controle op de primaire werkonbekwaamheid door de adviserende geneesheren van de ziekenfondsen.

Ik denk dat het echt beter kan. Met name waar het allerlei ziekteverschijnselen betreft die eigenlijk te wijten zijn aan een conflict tussen werkgever en werknemer. Ik zal het daar een andere keer over hebben.