28. nov, 2012

Rijnlandmodel

Sociale bescherming

De staat kan niet elk probleem van elke burger oplossen, maar moet wel een kader scheppen waarin de individuele burger niet alleen zichzelf kan ontplooien, maar ook zorg dragen voor zijn naaste.

Het is de gewoonte geworden te schimpen op onze dure welvaartsstaat waar zoveel mensen betaald worden om niets te doen.

Er zijn wellicht excessen die aangepakt moeten worden, maar in wezen is het toch een uniek en waardevol gegeven dat onze samenleving voor de zwakkeren kan zorgen. Dat is de bedoeling en daar gaat het om.

Misbruiken

Er zullen altijd wel mensen zijn die het systeem naar hun hand kunnen zetten en die er ten onrechte van profiteren, maar dat neemt niet weg dat er nog veel meer mensen zijn die er wel recht op hebben.  dat ze de middelen krijgen om een menswaardig leven te leiden, al zou het voor sommigen wel wat meer mogen zijn.

Wij leven hier in een zogeheten Rijnlandmodel, dat we in grote lijnen gemeen hebben met onze continentale buurlanden, met een relatief goed voorziene sociale zekerheid in vergelijking met veel andere gebieden en met name de Angelsaksische landen en daar mogen we best trots op en blij mee zijn.

Toekomst

De vraag is of dit model het zal blijven houden nu meer en meer onoverzienbare zorgkosten op ons afkomen in verband met de vergrijzing. Het pensioenstelsel is immers een van de stutpilaren van de zorgmaatschappij. Het is een gegeven dat ons zo goed als allemaal wacht, als we het geluk hebben zo lang te mogen leven.

Bejaarden vormen een bijzondere groep mensen die op hun manier verzwakt en doorgaans meer en meer hulpbehoevend worden. We mogen hopen dat ons land in staat zal blijken te zijn de komende generatie gepensioneerden van een levensonderhoud te voorzien nu de babyboomgeneratie en masse op rust gaat.

Teken aan de wand

De toekomst is geenszins verzekerd. We mogen ons eraan verwachten dat we met zijn allen verarmen en dan komen er barsten in het bouwwerk. Een zo een barst is nu levensgroot aan het licht gekomen in Griekenland en er zijn ook meer en meer fissuren te zien in andere Zuid-Europese landen.

De armoedegrens schuift nu op van het zuiden naar het Noorden, terwijl het in de goede dagen net omgekeerd was.