27. nov, 2012

Zorgmodel

Pekelheren

Ik had het gisteren al over de bazen van de godsdiensten die meestal oude mannen zijn, die niets liever doen dan de pret van anderen bederven.

Het zijn zij die de godsdienst in het algemeen een slechte naam geven. Wat ertoe heeft geleid dat heel wat mensen vandaag de dag met schouderophalen of erger reageren, wanneer het onderwerp ter sprake komt.

Meer en meer ontstaat in het Westen een godsdienstvijandige houding die elk symbool dat naar een godsdienst verwijst uit het straatbeeld zou willen verwijderen.

Als ik ondanks die pekelheren dan toch nog kies voor een leven dat ingericht is op basis van de openbaring, liever dan op de theorieën van Darwin en soortgelijken. We hebben in de werkelijkheid immers nu al een Darwiniaanse maatschappij, waar de survival of the fittest de regel is. Waar de sterksten, de mooisten en de slimsten met andere woorden alle prijzen wegkapen.

Zorgsamenleving

Ik vind dat we mogen streven naar een maatschappij die zoveel mogelijk wordt gecorrigeerd zodat er ook plaats is voor de zwakkere en minder voorziene individuen, die zonder macht, geld, invloed, kennis, aanzien en reputatie. Het streven naar een rechtvaardiger maatschappij heeft geen wetenschappelijke grond op zich, maar stoelt wel op de openbaring alsook op de filosofie. Met de Verlichting krijgen we zicht op een rechtvaardiger maatschappij waar de lusten en driften van de machtigen getemperd worden om ook de zwakkeren en armen een kans te geven.

In de praktijk is dat een doelstelling die met politieke middelen moet gerealiseerd worden, terwijl iedereen in zijn eigen dagelijkse leven daar in zijn directe omgeving ook kan toe bijdragen.