26. nov, 2012

Hoeksteen van het geloof

Gelijkheid

In het oog van God zijn we allen gelijk. Ik geloof dat alle Godsdiensten het daar wel eens zullen mee zijn, in elk geval wel de twee die ik aanhang, namelijk het Christendom, en de Islam.

De gelijkwaardigheid van alle mensen is de grondsteen van het geloof. Christus heeft gesproken tot iedereen die wilde luisteren. Mohamed heeft gesproken tot zijn publiek van toen. Iedereen heeft gelijke toegang tot de openbaring dankzij de schrift. Het feit dat het om geschreven teksten gaat die nooit meer veranderen.

Je kunt daar voor kiezen zoals ik heb gedaan , met allerlei mitsen en maren die ik nu niet ga uitsmeren. Of je kunt daar tegen zijn. Stijn, Staf en Steven van de buurt zijn een heel andere mening toegedaan.

Darwin

Ik ben ‘Darwiniaans’ zegt Steven vaak plechtig. Voor hem is er geen plaats voor godsdienst in het openbare leven. De hele schepping is te verklaren aan de hand van Darwin en de natuurwetenschappen in hun breder geheeld. Het hele godsidee is volgens hem verdorven, oudbakken en gevaarlijk voor de ontplooiing van de vrije menselijke geest.

Ik kan daar natuurlijk voor een stuk wel in komen. De godsdiensten hebben in het verleden, en ook vandaag nog, vaak te lijden onder een overheersing door paternalistische figuren. Het gaat overwegend om oude mannen. Die vormen het probleem van de godsdienst, omdat ze de eredienst in handen hebben gekregen, en ze willen dat niet lossen.

Verkrampt

Daar verkijken we ons vaak op. Dat die verstokte kerkprinsen het voor het zeggen hebben en hun muffe ideeëngoed ongestraft via de officiële wegen aan iedereen kunnen opdringen.