25. nov, 2012

Erbarm U Heer

Genade Gods

De Goddelijke Genade, daar is al veel inkt over gevloeid, zeker in de zeventiende eeuw. Je had de protestanten en de jansenisten die beweerden dat God in zijn almacht alles heeft voorzien en bijgevolg ligt van tevoren vast wie het Rijk Gods zal erven en wie naar de hel moet.

De menselijke wil kan er die in opvatting weinig toe doen. Persoonlijk vind ik dat een sneu idee. Wat je ook doet je lot ligt vast bij Goddelijk decreet en de Schepper heeft een massa schepselen op de aarde gezet, waarvan de overgrote meerderheid bij voorbaat gedoemd is naar de hel te gaan.

Thomas

Dat kan de bedoeling niet zijn, en daarom ben ik de katholieke leer toegedaan, en dat is iets dat geloof ik terug gaat op de heilige Thomas van Aquino, die stelt dat de Goddelijke Genade voor ieder schepsel toegankelijk is en dat elk individu in alle vrijheid kan beslissen die Goddelijke Genade te aanvaarden of te verwerpen.

Vandaag weten we dat we door onze chromosomen en ons leefmilieu worden bepaald en dat heel wat al vastligt van bij de geboorte, maar niet alles. Binnen de beperkingen van ons kader kunnen we wel degelijk gebruik maken van onze menselijke vrijheid persoonlijke keuzes te maken.

In het beste geval biedt de maatschappij voldoende mogelijkheden van zelfontplooiing waarin elk individu zijn gading kan vinden, zonder te worden gehinderd door afkomst of huidkleur, geslacht of seksuele voorkeur. Zo moet dat zijn. God heeft een bonte wereld geschapen waarin niemand te veel is.

Les

Als er nu een boodschap is in de  heilige schriften die zou moeten beklijven dan is het wel die: de schepping is geschapen met alle schepselen erin zodat de mens er gebruik kan van maken, en ervan genieten in elke betekenis van het woord.