24. nov, 2012

Baaldagen

Tegenslag

Er zijn dagen met en er zijn dagen zonder. Soms is er een hele periode in het leven zonder pret of vermaak. Tijden van tegenslagen, ik heb er ook gekend, maar ik ben nooit uit mijn lood geslagen geweest, omdat er niets is gekomen dat de vergelijking kan doorstaan met de bittere dagen van mijn jeugd.

Dat is te lezen in mijn bio en ik zal het niet verder uitspitten. Het is alleen maar om te zeggen dat het lijden ons hardt. Wat me niet vernietigt zal me sterker maken.

Ik ben daarbij altijd uitgegaan van het onbewijsbaar axioma dat het leven de moeite waard is geleefd te worden, en dat God me heeft geschapen met een plan voor ogen.

Genade

De Goddelijke Genade stelt ons in staat van het leven te genieten. Het is een manier van spreken, want ik geloof niet in een God die dat allemaal even bedenkt. Maar het is wel zo dat we van de schepping mogen houden, en in die schepping zijn wij een schepsel en ook van dat schepsel moeten we leren houden. Dat is het hele geheim en het enige zinnige antwoord dat je kunt op geven op mensen die menen dat het allemaal geen zin heeft.

Ik weet niet of er een zin is, evenmin als dat ik weet of er een God is, en als het antwoord ja is, mag het onbegrijpelijk ingewikkeld zijn hoe dat in elkaar zit. God is een nuttige fictie. Als hij er niet was moest hij uitgevonden worden.

Het punt is dat er op een gegeven ogenblik in de geschiedenis een paar boeken liggen waarin God zelf aan het woord komt: de heilige Schriften. Op latere leeftijd ben ik die openbaring gaan aanvaarden zij het eerst schoorvoetend, en niet zonder lange omzwervingen in allerlei mystieke literatuur.

Nuttige fictie

Het leven lukt beter als we doen alsof er een zin is, en alsof er een God is. Ik vind dat een argument dat er voor pleit de openbaring te aanvaarden. We worden daar sterker van en je kweekt er weerstand van, tegen de ontmoedigingen van elke dag. Als het zo goed werkt, dan moet er wel iets in zitten.