20. nov, 2012

Verarming

Het is in de regering op dit ogenblik de hele nacht door bakkeleien over nieuwe maatregelen die ons uit de crisis moeten halen.

We moeten elkaar niets wijs maken. Er gaan niet veel cadeaus onder de nationale kerstboom liggen dit jaar.

Er is maar een oplossing: we moeten met zijn allen armer worden. Of het nu een indexsprong wordt, of een verhoging van de BTW, of nog een loonstijgingstop, we worden hoe dan ook armer, in termen van modale Belgische burger.

Werkelijkheid

Dat komt niet door een of ander perfide politiek plan, maar het is gewoon de realiteit.

Heel Europa wordt armer. We hebben de beste tijd achter ons en beter wordt het ook niet meer.

Aan ons om nog zoveel mogelijk te proberen iets te doen met hetgeen nog overblijft. Dan maar naar de Aldi om een maximale hoeveelheid goederen uit de euro te persen.

Ik denk dat we dat moeten aanvaarden, dat de beste tijden voorbij zijn. Daarom is alle pret nog niet onmogelijk. We moeten er het beste van maken en dat doen we niet door bij de pakken te blijven zitten en te huilen en zielig doen, maar door te proberen nog iets te betekenen voor onze naasten, en dat zijn op de eerste plaats zoals het woord het zegt degenen die ons het meest nabij zijn.

Het kost geen geld om aardig en vriendelijk te zijn. En het brengt ook niets op te snappen en te snauwen. Probeer blij te zijn met wat overblijft. Dat is heel andere koek dan het geloof in de ongebreidelde vooruitgang dat de twintigste eeuw zo kenmerkte, met alle gevolgen van dien.

Verschil

Het kan niet altijd alleen maar vooruitgaan, zoveel is duidelijk. Er zal dan ook veel meer dan ooit tevoren afhangen van ons vermogen het verschil te maken. Laat het dan een verschil zijn dat jezelf en je naasten ten goede komt.