19. nov, 2012

Televisieavond

Joanna Lumley vaart de Nijl op in vier programma’s op Een.

Ik vond het een zalig weerzien met deze actrice die onder meer wereldberoemd is geworden in haar rol van Patsy Stone in de onvergetelijke comedy reeks Absolutely Fabulous. De eerste uitzending in de reeks nam ons mee naar Egypte, waar ze met bewonderenswaardig gemak met de kamelen omgaat. Het is helemaal geen flauwe tante, maar wel eigengereid en ontzettend grappig.

“De Ramadan equivalent of Christmas lighting in Oxford street,” zegt ze kwansuis als ze op de kameel voorbij straten komt waar papiersnippers zijn opgehangen aan draden die dwars boven de straat gespannen zijn, hoog genoeg om er met een kameel onderdoor te kunnen, mogen we aannemen, en dit als uiting van de feestelijkheden die in de Moslimcultuur met de vastenmaand gepaard gaan.

Unspoilt

Ze gaat heel vriendelijk met de Egyptenaren om en overheerst natuurlijk elke gesprekspartner. Ik heb verschillende keren heel erg moeten lachen. Geweldig wat die vrouw daar doet. Leuk van nog eens iets te zien van een Islamitisch land waar het gezellig is en redelijk “unspoilt” of: ‘nog niet bedorven’ zoals ze zegt. Niet verwesterd zeg maar. Ik heb er echt wel zin in gekregen om dat eens te gaan zien  om te beginnen met Luksor natuurlijk. Caïro was ik al eens tijdens een memorabele vakantie in het tijdperk van mijn voormalige, en flink foute echtgenoot. Misschien niet iets om mee te koop te lopen, die tijd.

Het was een aangename televisieavond moet ik zeggen, zonder vervelende commercials, dankzij onze puike openbare omroep. We kijken ook wel eens naar een spannende film op de commerciële televisie maar dan krijg je weer die olijfolie en die maandverbanden om de oren geslingerd om van de haarproducten maar te zwijgen. De volgende morgen voelt Chloë zich goed.