17. nov, 2012

Oudste licht

Het oudste licht

Terzake vandaag: wetenschappers hebben het oudste licht gezien.

Op de foto een vroegere winnaar uit 2010in de wedstrijd om de foto van het oudste licht. Foto van de Europese Planck-satelliet.

Reeds in 2003 was er een toenmalig oudste licht, maar het oudste licht dat vandaag ontdekt is is nog veel ouder. Het zijn getallen om van te duizelen en ik zal ze hier niet herhalen.

Oerknal

We weten alleen dat dit licht alleen maar zo oud kan zijn omdat het zo lang onderweg is. Het komt van heel ver weg en de bron moet zich in de ruimte en in de tijd veel dichterbij de big bang bevinden dan wij nu en hier.

Lieven Verstraete ondervroeg de kosmoloog Thomas Hertog in Terzake op Canvas en stelde de vraag of we nu dichter komen bij de waarom vraag: wat was er voor de oerknal en komen we op deze manier dichter bij God?

De kosmoloog ging er niet op in. Met God heeft dit niet veel te maken vindt hij. Waar we wel dichterbij komen is een beter begrip van de oerknal zelf. Wat daar plaats heeft gevonden tart de fysica zoals we die nu kennen. De oerknal is geen explosie, maar wat is het dan wel? Op een bepaald ogenblik is het tot uiteenspattende heelallen gekomen, waarvan sommige levensvatbaar bleken en andere niet.

Schepper

Uiteindelijk worden we er niet veel wijzer van wat de waarom vraag betreft, zoals in waarom de schepping? Schuilt er een plan, een wil of een brein achter, of is de werkelijkheid alleen maar het gevolg van een samenspel van blinde fysische wetten?

We kijken hier naar de uiterste verte van ons kijkvermogen, en dan blijft er toch altijd bij de nieuwsgierige mensheid iets knagen van: bestaat er geen manier om nog iets verder te kijken.

We zijn er al een tijdje mee bezig en er is weinig kans dat het oudste licht van vandaag ons veel meer over God vertelt dan het oudste licht van 2003.

We schieten er eerlijk gezegd niet zoveel mee op en het is wellicht alleen maar een teken dat onze ruimtetelescopen steeds beter worden, en wellicht ook nog ergens voor dienen, van al het dure geld dat ze hebben gekost.