15. nov, 2012

Zelfaanvaarding

Ik heb vijf en dertig jaar geleden na mijn coming-out crisis besloten alle twijfels omtrent mijn identiteit, alle schuldgevoelens over mijn geaardheid en alle schaamtegevoelens omtrent mijn herkomst overboord te gooien.

Alles wat in de weg staat van de zelfaanvaarding moet onverbiddelijk weggesnoeid worden.

Schepping

Hoewel ik niet zo in God geloofde, vond ik wel, dat als er een God is, wel dan heeft hij mij geschapen naar zijn gelijkenis met alles erop en eraan.

Als schepsel ben ik hem dankbaar voor mijn bestaan, want het leven beschouw ik als de grootste gift en ik ben geboren in een welgestelde samenleving met veel ontplooiingskansen.

Je vertrekt met allerlei eigenschappen die in het startpakket zitten, en die je niet kunt kiezen zoals je naam, je geslacht, je geaardheid, je afkomst, je chromosomen.

Ik ben er toen bewust van af gestapt daar op af te dingen of me te beklagen over dingen die ik heb meegekregen.

Wat de naam en het geslacht betreft zullen er zijn die het niet met me eens zijn, en je kunt die kenmerken ook in zekere mate veranderen, wat mag, maar wat ik nooit zou doen.

Aansprakelijkheid

Wij dragen geen schuld voor al wat vastgelegd is voordat we tot redelijke keuzes komen, wanneer we de jaren van verstand hebben bereikt.

Daar hoort ook de religieuze aanhorigheid bij. We zijn gedoopt zonder daarover onze mening te kunnen geven. We zijn ook als kleuter al verregaand geïndoctrineerd en van een bepaald gedachtegoed doordrongen.

Ook dat kun je niet kiezen, maar je kunt er wel naar eigen inzicht en vermogen mee omgaan en daar iets anders mee doen dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Liefde veronderstelt dat je de ander zonder achterhoofdgedachten kunt aanvaarden. Daar kun je alleen maar in slagen als je jezelf onvoorwaardelijk aanvaardt.

Wanneer je een keer dat principe aanvaardt dan is het vervolgens niet zo moeilijk zich te bevrijden van allerlei obstakels en tegenwerkingen.