14. nov, 2012

Teloorgang van de lust

Slinkende libido

Met de jaren wordt de seksuele drift minder, toch in mijn geval en ook luidens de handboeken.

Ik behoor tot degenen die dat maar normaal vinden en passen bij de leeftijd. Ik vind dat niet zo erg, wel integendeel. Ik kan met enige meewarigheid terugdenken aan de vreemde dingen die we uithaalden toen we jong waren om aan een wip te geraken.

Al die onrust en die woeligheid, er blijft niet veel van over. Ook al door toedoen van het huwelijk waarin wat overblijft van de seksualiteit een geborgen haven vindt.

Hormonen

Er zijn mensen die dat niet kunnen hebben en die  bereid zijn hormonen te nemen om hun seksuele drift op peil te houden. Ze vinden dat de seksualiteitsbeleving deel uitmaakt van hun levenskwaliteit en ze willen graag de natuur te slim af zijn.

Je kunt natuurlijk dat hormonale pad altijd exploreren. Je kunt het testosterongehalte van het bloed nagaan om te kijken of er niet sprake is van een uitzonderlijk tekort en je kunt testosteronpillen nemen of het product per injectie toedienen.

Als je je dan beter voelt is het voor mij al lang goed. Ik kan in de praktijk alleen maar vaststellen dat het resultaat doorgaans tijdelijk is.

Puur natuur

Ik ben daar niet tegen en ik zal het niemand weigeren die erom vraagt, maar zelf geloof ik daar niet zo in, dat dat nodig is. In mijn geval is het de libido zelf die vermindert, in de zin dat je minder aan seks loopt te denken en er daarom ook minder behoefte aan hebt. Dit schept juist veel comfort en levenskwaliteit in mijn geval. In andere termen, je hebt er minder last van iets niet te willen, dan iets te willen wat je niet kunt krijgen, of toch in beperkte mate.

Een kwestie van keuze

Ik denk dat ik zowat de grenzen heb verkend van wat in de jaren tachtig en negentig mogelijk was.

Daar was niets bij dat me nu mijn huwelijkstrouw doet betreuren. Het is allemaal leuk om eens mee te maken, maar het wordt allemaal gauw vervelend. Ik voel me veel beter in de geborgenheid van een exclusieve relatie.

Wat overblijft aan seksualiteit valt daarbinnen en is daarmee geslagen met het zegel van de geheimhouding.