13. nov, 2012

Opiaceeën

Chronische pijnbehandeling

 

Van Luc kreeg ik een verwijzing naar een artikel in de Los Angeles Times over Amerikaanse toestanden in het voorschrijven van opiaten en andere sterke pijnbestrijders aan de Westkust van de Verenigde Staten.

Het gaat om drie portretten van artsen die dit publiek bedienen, dat vraagt naar een chronische behandeling met morfineachtige producten. Het is een kwetsbare populatie die sterk afhankelijk zijn van hun behandeling en daar niet kunnen mee stoppen, en waarin een verhoogde sterfte voorkomt, zij het door overdosis, zelfmoord of andere oorzaken, al dan niet van gewelddadige aard.

Europa

Wij leven in een Europees land met een totaal anders ingerichte zorgsector en een veralgemeende ziekteverzekering. Maar een dergelijke populatie hebben wij toch ook. Het komt deels overeen met de mensen aan wie we hier methadon voorschrijven, Het is net hetzelfde verhaal: een leven van pijn en lijden dat weer draaglijk wordt dankzij de dagelijkse inname van medicijnen, in die mate dat ze daar afhankelijk van zijn om de kwaliteit van het leven op een menswaardig peil te houden.

Het maakt nu even niet zo veel uit om welke reden of langs welke weg ze tot die toestand zijn gekomen. Er zijn er bij die afhankelijk zijn geworden na een medische ingreep of een pijnlijke chronische ziekte. Er zijn er andere die uit de wereld van de heroïneverslaving komen, en er zijn nog andere levensverhalen te vertellen, waar we nu niet op in kunnen gaan.

Zorg

Op het einde van de pagina gaat het om mensen die niet meer zonder kunnen. We mogen hen niet in de steek laten en ze hebben recht op gepaste verzorging net als ieder ander. Die nodige zorgen moeten ze kunnen krijgen zonder scheef bekeken te worden. Het spreekt vanzelf dat de artsen en andere hulpverleners die zich op dit gebied engageren evenmin met schuine blikken of andere vormen van afkeuring moeten worden begroet.

Indien goed uitgevoerd en aangebracht zal de zorg de mortaliteit in deze populatie verminderen, hoewel die hoger zal blijven in vergelijking met een ‘normale’ populatie die geen middelen gebruikt.

 Op de foto: Michael Jackson, gestorven door een overdosis, toegediend door zijn persoonlijke arts.