12. nov, 2012

Oorlog

Dodenherdenking

Een jaar geleden waren we erbij tijdens de Last Post onder de Menenpoort in Ieper.

We hebben daar destijds aandacht aan besteed in het dagboek en we zullen vermijden ons te veel te herhalen. Maar wat de herdenking van de Groote Oorlog betreft is herhaling juist de boodschap. Juist omdat er dingen zijn die we niet mogen vergeten, en dat geldt met name voor de twee wereldoorlogen die we in de twintigste eeuw hebben gekend.

De tweede wereldoorlog heeft de eerste een beetje ondergesneeuwd gezien de ongekende horror van de Holocaust. Ook dat lijkt bij de jongere generaties een beetje vergeten te raken, trouwens, wat nog altijd geen reden is om te vergeten wat er destijds in de streek van Ieper is gebeurd.

Het veld van eer

Er zijn daar zo veel honderd duizenden jonge mannen gesneuveld in een waanzinnige industriële oorlog en zoveel families beroofd van hun zonen, vaders en echtgenoten dat het geen naam meer heeft. Velen zijn begraven in Vlaamse grond, die van elders kwamen, niet alleen geallieerden maar ook Duitsers en aanverwanten.

Het is goed, nu we bijna een eeuw verwijderd zijn van het begin van de loopgravenoorlog, dat al die gesneuveld met gelijke eerbied worden herdacht, om het even of het om de geallieerde, dan wel om de foute legers. Het ging in wezen om jonge mensen die nergens om hadden gevraagd, maar die werden opgelijst en geronseld en naar een frontlinie gesleept in een internationaal conflict dat ze niet begrepen en verafschuwden.

Gevolgen

De oorlog had echter ook goede gevolgen in zoverre dat het stemrecht werd ingevoerd voor de mannen na de eerste en voor de vrouwen na de tweede wereldoorlog. Het kwam in Europa na twee van die catastrofale oorlogen tot een nieuwe manier van internationaal met elkaar omgaan.

Ik heb in mijn leven geen oorlog gekend, behalve op de televisie. Het kwam nooit veel dichterbij dan oud-Joegoslavië of Israël.

Als er oorlog was en die was er in hevige mate, dan was dat in Azië en Afrika. We hebben Korea gehad en Vietnam en een aantal Islamitische landen. China, India, en Pakistan hebben gewapende conflicten uitgevochten en er is het onopgeloste Nabije Oosten met de wraakroepende situatie van de Palestijnen.

Besluit

Daar zijn nog een aantal abcessen die blijven etteren en die zouden opgelost moeten worden in een geest van oplossingen zoeken in plaats van elkander te treiteren.