10. nov, 2012

Gay Bashing

Homovervolging

Toen ik vijf en dertig jaar geleden uit de kast kwam brak er een tijd aan van seksuele en morele bevrijding in een sfeer van: dit kan alleen nog maar vooruitgaan. De moderne tijd zal de oude denkbeelden meer en meer verdrijven en de tolerantie zal steeds toenemen op grond van de inzichten van de wetenschap en de toenemende kennis.

Vandaag lijkt het erop dat de tolerantie niet is toegenomen. De intolerantie heeft zich verplaatst en is van aangezicht veranderd maar is daarom niet veel minder geworden.

Arm in arm

Ik denk nu toevallig aan de recente opschudding rond gay bashing en geweld tegen homo’s. Je kunt als twee mannen zijnde niet meer gearmd over straat lopen blijkbaar in Antwerpen en Brussel zonder allerlei beledigingen naar het hoofd geslingerd te krijgen. Ik maak me sterk dat het pakweg twintig jaar geleden wel kon, tijdens een kort historisch venster in een geschiedenis van intolerantie de vele eeuwen teruggaat, tenminste tot de achttiende.

Geschiedenis

In De Wesentlijke Sonde van Sodomie en andere Vuyligheden, Sodomietenvervolgingen in Amsterdam 1730-1811, Theo van der Meer, Tabula Amsterdam 1964, een tweedehandsboek dat ik deze zomer kocht in Redu, staat te lezen hoe net in de periode van de verlichting een golf van repressie uitbrak waarbij mannen die met mannen seksuele ervaringen deelden de doodstraf konden krijgen, en dat zeker in het geval van anale penetratie,

Dit staat in schril contrast met de relatieve verdraagzaamheid die er honderd jaar voordien, in de zeventiende eeuw heerste. De geschiedenis van de intolerantie is er een van golven en dalen maar helemaal weg gaat het nooit, ook nu niet. Het is goed dat voor ogen te houden omdat de huidige controverse dikwijls verwijst naar allochtone jongeren als bron van het kwaad.

Praat erover

Dat is een bijzonder neuralgisch punt als twee minderheidsgroepen, die allebei met onbegrip af te rekenen hebben, elkaar een rekening gaan presenteren van dubbel onbegrip van weerskanten. Er ligt daar ergens een kloof die moeilijk te overbruggen is. Het is goed dat daar eindelijk eens over gepraat wordt. Ik kan de makers van de televisie-uitzending dan ook alleen maar feliciteren dat ze dit eens onder de aandacht hebben gebracht.

Het zijn samenlevingsproblemen die bestaan en die je alleen door met elkaar te praten, op kunt lossen.