7. nov, 2012

Presidentsverkiezingen

Election night

Verkiezingen in Amerika, bijzonder spannend dit jaar. Ik vind het nog eens leuk om dat op CNN mee te maken.

Het is een raar kiesstelsel daar, waar ze per staat stemmen. Elke staat heeft  een aantal kiesmannen, en die gaan allemaal naar de kandidaat die hoe nipt ook in die staat gewonnen heeft.

Dat betekent niet altijd dat de man met de meeste stemmen wint. Raar maar waar.

Ze hebben net op CNN nog eens uitgelegd wat er gebeurt bij staking van stemmen in het kiescollege, en dan zou het Huis van Afgevaardigden de President benoemen en de Senaat de vice-president.

Spannend

Tegen wanneer u dit leest, zal het wel bekend zijn wie gewonnen zijn, maar nu zijn we nog maar aan het begin van de kiesavond en is het wachten op de eerste exit polls. Ik zit daar echt reikhalzend naar uit te kijken.

Het hoeft geen betoog dat ik een groot voorstander ben van Barack Obama. Ik vind dat een zeer grote meneer, die alleen al door president te worden de bakens heeft verzet in de Verenigde Staten na acht jaar George Bush.

Ik vind niet dat hij het goed gedaan heeft in het vlak van de economie. Hij was zeker niet slechter dan Bush in de internationale politiek, maar dat is een luizig criterium. Hij was zeker beter op het gebied van mensenrechten en vrouwenrechten, ook in eigen land.

Ik ben hem bijzonder dankbaar voor zijn steun voor de gay gemeenschap. Dat is natuurlijk van doorslaggevend belang maar dan hoogst persoonlijk.

Dus zit hier ondanks de flauwe rapportcijfers toch een diehard Obamafan aan de toetsen.

Ik zit dan ook voor hem te duimen, al zal het niets uitmaken. Jammer genoeg mogen we niet mee stemmen, al verkeren we wel degelijk onder de invloed van de Amerikaanse president.

Wonderlijk

Het zal de machtigste man op aarde zijn, en zeker de machtigste democratisch gekozen man, of vrouw. Het is vreemd dat Amerika dat nog steeds doet volgens regels uit de achttiende eeuw die te mal zijn voor woorden. We herinneren ons nog levendig de toestanden in 2000 toen in Florida de stemmen herteld moesten worden. Het kwam een beetje slordig over allemaal.

Je zou denken dat in een tijd met moderne technologie, dat het zou moeten mogelijk zijn de verkiezingen beter te organiseren, volgens duidelijke regels die altijd meteen tot een oplossing komen.

Een grondwet kan echter niet zomaar veranderd worden, en het zal wel altijd zo blijven, maar vreemd blijft het wel.