6. nov, 2012

Copyright

Auteurs-, beeld- en portretrechten

 

Myriam maakte me attent op een interessante site over auteursrechten (zie link onder blog van vandaag. Nu moet ik toegeven dat ik wel eens in de grijze zone opereer. Ik neem dat ernstig, die auteursrechten, maar ik zoek daar ook wel de grenzen van op.

Zo durf ik wel eens foto van een politicus te copiëren en te gebruiken in de hoop dat de eigenaar van de rechten van de foto daar geen bezwaar tegen maakt.

Het gaat om publieke figuren die de publiciteit opzoeken en om fotografen die werken voor de grote media.

Als dat maar af en toe een keer gebeurt, dan hoop ik dat ik er geen last mee krijg. De kunst is om niet alle appelen uit dezelfde boomgaard te stelen, maar alleen hier en daar en telkens bij andere boeren.

Citeren

Wat wel altijd mag is citeren. Je mag een deel van een werk citeren of gebruiken om een artikel te illustreren dat daar over gaat.

Bovendien zijn we een niet-commercieel privé-initiatief. Als we levende of recent overleden kunstenaars aanhalen, denk ik niet dat we hen schade berokkenen door publicatie, in deze winstoogmerkloze omgeving, wel integendeel, want het past in een reportage die er opgericht is hun werk bij een breder publiek kenbaar te maken.

In het geval van Berlinde De Bruyckere (zie fotoalbum) zou ik natuurlijk wel kunnen melden dat we dit willen publiceren en vragen of ze bezwaar heeft.

De foto’s zijn eenvoudig weg te halen op verzoek.

In het geval van Anish Kapoor denkt ik wel dat de foto’s van Myriam origineel zijn als kunstwerk, en dat ze de voorwerpen tonen in hun omgeving, met een eigen keuze van invalshoek en belichting vanwege de fotograaf, zodat de kunstenaar hier niet op tegen kan zijn.

Klachten

Tot dusver heb ik geen klachten gekregen, ook al omdat ik oplet en probeer zoveel mogelijk het smalle pad te bewandelen. Je mag niet een bepaalde kunstenaar steeds opnieuw gebruiken, of inzetten voor promotiedoeleinden. Of je moet kunstenaars kiezen die zeventig jaar dood zijn zoals Mucha recent. Ik ben dan ook begonnen met de scheurkalender te versieren met de maanden van Mucha.

Ik neem me voor om  bij het minste teken van protest de gewraakte foto’s te verwijderen zonder mopperen, en als ze schadevergoeding eisen zal ik dat niet betalen, toch niet meer dan een symbolische euro.

Foto: schilderij van Constantin Meunier (1831-1905) Museum M te Leuven