28. okt, 2012

Verlinkte zielen

Vanavond een mooi moment meegemaakt in het theater.

Het gaat om een kleine productie met een acteur en een muzikant die een eigen interpretatie brengen van Brokeback Mountain, de bekende film naar een boek van Annie Proulx.

Het is een monoloog of eigenlijk een dialoog tussen de sprekende en spelende acteur enerzijds en de muziek anderzijds. De acteur heet Yves van den Boogaerde, die zelf de tekst schreef en het concept bedacht. De muzikant is Marc François die gitaar en ukelele speelt en zingt, voornamelijk Amerikaanse muziek ergens tussen country en blues.

Het recept werkt wonderwel. In een uur tijd weten Yves en Marc het verhaal te brengen van twee mannen die op elkaar verliefd zijn maar dit niet kunnen uiten noch beleven in een harde wereld vol taboes. Zij beleven een onvergetelijke zomer op Brokeback Mountain waar ze schapen hoeden, maar eens weer beneden is het moeilijk om die gevoelens een plaats te geven en het loopt tragisch af, door toedoen van het onbegrip van de conservatieve samenleving.

Het is een intieme voorstelling met weinig middelen, maar dat maakt de prestatie van de twee protagonisten juist zo lovenswaardig (met Fran Lomme aan de techniek.)

De voorstelling doet de film geen onrecht aan en valt te genieten om het even of je die film gezien hebt of niet. Indien dat wel het geval is herinnert u zich vast nog de betreurde Heath Ledger.

Het verhaal wist ook nu weer te ontroeren omdat het zeer inleefbaar is, zeker voor mensen die in hun eigen leven ook met vooroordelen en sociale  verwerping dienen af te rekenen.