24. okt, 2012

Een brug te ver

De Socialistische Partij ligt in een stuip omwille van de mogelijke benoeming van de heer Karim van Overmeire tot schepen van Vlaamse Zaken te Aalst.

Dat Aalst een schepen van Vlaamse Zaken meent te moeten hebben is op zich al opmerkelijk nieuws. Het is de eerste keer dat een dergelijke schepenfunctie in het leven wordt geroepen, buiten Brussel gerekend.

 

Wat die functie inhoudt en hoe zij zal ingevuld worden zal de toekomst ons leren, maar het gaat zeker al over het onthaal van vreemdelingen en inwijkelingen in de stad. Blijkbaar zijn er daar veel problemen mee en begrijpe wie begrijpen kan, de schepen van Vlaamse Zaken zal zich voornamelijk met niet-Vlamingen bezig houden. Of nog-net-niet Vlamingen, bijna-Vlamingen en gloednieuwe Vlamingen. Dus wordt hij tegelijk schepen van maatschappelijke integratie.

 

Waar de socialisten echter pas echt over vallen is over de figuur die dit schepenmandaat op de schouders zou gaan nemen. Meneer Van Overmeire heeft zijn sporen verdiend,  eerst in het Vlaams  Blok en toen dat wegens racisme door het gerecht verboden werd, als drijvende kracht van het extreem-rechtse Vlaams Belang, meer van hetzelfde, alleen onder een nieuwe naam.

 

Hij is echter uit die partij getreden en na enige tijd voldoende salonfähig verklaard om toe te treden tot de NVA, die in de Aalsterse gemeenteraad de grootste partij is geworden en die nu haar schepenen stelt. Voor vele socialisten in Aalst en ook SP.A-voorzitter Bruno Tobback is dat niet één brug maar ‘alle bruggen te ver’, zoals Tobback zei.

Meneer Van Overmeire schreef immers mee aan het controversiële 70-puntenplan van het toenmalige Vlaams Blok dat stijf stond van de xenofobie en het racisme. De Aalsterse SP.A is verscheurd tussen degenen die mee aan de macht willen in de meerderheid en de anderen die een oppositiekuur beter vinden. Velen willen niet in zee met extreem-rechts in zijn nieuwe gedaante, als onderdeel van NVA, onder de vleugels van Bart De Wever.

De Aalsterse NVA denkt er niet aan haar schepen terug te trekken. Ik vertel dit hele verhaal omdat ik dat redelijk verontrustend vindt. Heeft Bart De Wever het extreem-rechtse publiek overgenomen, of ingezogen? Er zijn overal mandatarissen van het Vlaams Belang naar de NVA overgelopen. De vraag is dus open: hoe extreem-rechts wordt de NVA?

Foto: aalst karnaval 2012 De Morgen