21. okt, 2012

Shortbus

Vanavond ‘Shortbus’ gezien, een Amerikaanse film uit 2006. Hij werd vertoond op het Filmfestival van Cannes. Het gaat de hele tijd over relaties en seksualiteit, en er komen een een aantal expliciete seksscènes in voor.

Dat kruidt het geheel, zonder dat het gaat storen, omdat het past in het verhaal, dat gaandeweg veel meer diepgang haalt dan je zou denken bij het begin.

De naam ‘Shortbus’ verwijst naar een parenclub zoals dat heet in het wikipedia artikel hieromtrent. Er wordt inderdaad uitgebreid gepaard. De naam is gekozen omdat het initiatief bedoeld is voor bezoekers die zich niet kunnen vinden in de zogenaamde Big Red Bus of Sexuality.

Sofia, een seksuologe, heeft zelf nog nooit een orgasme gehad. Ze raakt bevriend met een homokoppel dat bij haar in behandeling is. Ook zij hebben problemen in bed en in hun relatie. Ze vragen haar mee naar de club Shortbus waar we samen met haar een aantal personages ontdekken die allemaal op hun manier zoekende zijn.

Het is een eigenzinnig en krachtig brouwsel van emotie en esthetiek. Het gaat over kwetsbare mensen en het is allemaal zo New York. Onze vriend Luc in New York had kunnen meespelen maar hij stapte niet in omdat hij zijn lul niet aan de wereld wilde vertonen.

We hebben in het verleden op deze blog al aandacht gehad voor de Radical Faeries, een holebi en transgender beweging die af en toe van zich laat horen.

Justin Bond, een Amerikaanse acteur en singer-songwriter gaat niet onopgemerkt voorbij in de film en het vermelden waard is nog dat de actrice Sook-Yin Lee, die de orgasme-onkundige seksuologe vertolkt,  vanwege haar rol bijna ontslagen werd bij het Canadese CBC radiostation waar ze werkte.