20. okt, 2012

Zet die plaat af

Met die Bart De Wever, ons politiek fenomeen hier in Vlaanderen, kan de pret nooit op blijkbaar.  Er was al de tamelijk hilarische anekdote over een soundbite die via sociale media heel Vlaanderen rondging.  We horen de NVA-voorzitter brullen: “zet die ploat af.” Dit kreeg veel aandacht in de VRT en wellicht ook de andere media. Maar goed, het publiek smult er blijkbaar van, op grond van een opmerkelijk youtubeverkeer.

Gisteren was er weer een ander non-event dat de tongen los deed komen. Het betref Vincent Kompany, de aanvoerder van de nationale voetbalploeg van België, de Rode Duivels. In de euforie van de overwinning van de rode duivels tegen Schotland tweette Vincent: “België is van iedereen maar vanavond vooral van ons.”

Dit was bedoeld als ironisch commentaar op een publieke uitlating van Bart De Wever tijdens de verkiezingsavond; “Antwerpen is van iedereen maar vanavond vooral van ons.”

Het werd in het nachtnieuws om het uur herhaald, met de geruststellende mededeling dat Bart De Wever dit luchtig opnam en sport en politiek gescheiden wilde laten.

Het wordt allemaal lang en breed uitgemeten. Ik sta perplex en het is maar goed dat ik neerzit.

Het tart echt elke verbeelding hoe die man golf na golf in een zetel naar de volgende verkiezingsoverwinning wordt gedragen, door voor- en tegenstanders tegelijk.

Het is niet dat hier een schijn wordt opgehouden. Ik neem echt wel aan dat het hier een uitzonderlijk politiek fenomeen betreft, die niet louter op basis van zijn innemende persoonlijkheid en zijn verschijning, maar vooral ook door zijn ideeën de massa’s weet aan te spreken.

Het is alleen maar te verklaren door aan te nemen dat de toekomstige burgemeester van Antwerpen een diepe emotionele reflex bij de Vlaamse bevolking weet te beroeren.