19. okt, 2012

Gedichten van Jacques Perk

Dank aan Myriam Gommers voor de afbeeldingen die ze stuurde van de bundel 'Gedichten 'van Jacques Perk. We zien hier de eerste druk.

De bundel ' Gedichten ' van Jacques Perk, zo laat Myriam nog weten, verscheen dit jaar 130 jaar geleden, namelijk in december  1882  en werd bezorgd door Willem Kloos en Carel Vosmaer.

Zijn volledige naam was Jacques Fabrice Herman Perk (Dordrecht, 10 juni 1859 - Amsterdam, 1 november 1881)

Jacques Perk schreef 7 gedichten over de grotten van Han en Rochefort. Ze zijn gebundeld in ' Eene Helle en Hemelvaart ', gepubliceerd in De Nederlandsche Spectator van 3 september 1881.

De Grotstroom is een van deze zeven gedichten.

Tot zover Myriam Gommers, waarvoor nogmaals dank.

Bijzonder leuk dat hier een Belgische episode aan het licht komt in het leven van een veel te vroeg gestorven Nederlandse dichter. De taal had toen nog iets weelderigs wat ze nadien is kwijtgeraakt in de twintigste eeuw.

De taal van vandaag is veelal een verhakkelde, versplinterde en verengelste troep en de poëzie kreeg een rauw karakter. Ik weet ook wel dat de poëtische taal van toen nu wellicht plechtstatig en doorwrocht klinkt en dat de vorm van het sonnet een keurslijf oplegt etc.

Belet niet dat ik dat prachtig vindt wat die man daar schrijft over die reus die daar ergens in de diepte van de aarde rochelt en blaast. Dat spreekt tot de kinderlijke verbeelding van iedereen en het ademt een adellijke vorm van poëzie uit die nu niet meer bestaat.