17. okt, 2012

Internationaal en solidair

Om het heelal te veroveren nog voor mijn pensioen wordt het stilaan krap in de tijd. Ik weet niet of we de deadline halen. Dat zal voor een groot deel van de lezers van deze site afhangen.

Ieder van ons moet zijn eigen demonen overwinnen, maar voor degenen die nog ergens goed voor willen zijn is er goed nieuws: je kunt nog ergens voor dienen. Zij het alleen om samen met mij mijn plannen ten uitvoer te leggen, tot nut van ’t algemeen.

Als ik het voor het zeggen had, zou ik zeker proberen een rechtvaardiger samenleving proberen te scheppen. Ik zie in mijn omgeving, en voornamelijk in de dagelijkse praktijk heel veel vormen van onrechtvaardigheid, die vaak te wijten zijn aan menselijke tekortkomingen. Daar is vaak iets tegen te doen, maar de hulp komt veelal te laat, als het kwaad reeds is geschied.

Ik heb het hier onder meer over de slachtoffers van allerlei geweld, misbruik en pesten, in de gezinnen, op het werk, op straat. Daar moeten we iets aan doen, en het is een van de weinige dingen waar we werkelijk wel iets kunnen aan doen. Ik bedoel maar, we kunnen de economische crisis niet oplossen noch de opwarming van het klimaat tegenhouden. Maar we kunnen wel in onze directe omgeving naar een geweldloos samenleven streven.

Het is een kwestie van hoffelijkheid en elkaar enige ruimte gunnen, ook voor de verschillen die er kunnen zijn op basis van cultuur of godsdienst.

De sterken moeten buigen voor de zwakken, in zorg en ontzag voor het lijden dat elk van ons kan overkomen. Gij zult het geknakte riet niet breken zegt het evangelie. En daarnaast moet onze samenleving openstaan op invloeden van buitenaf en er zich niet voor afsluiten.

Of we willen of niet groeit er een internationale cultuur waar mensen van allerlei komaf elkaar ontmoeten en van dezelfde openbare voorzieningen gebruik maken. Er zullen altijd spanningen zijn en het pakt altijd verkeerd uit die onder de mat te willen vegen. Het is juist wanneer er communicatie is tussen de verschillende gemeenschappen op basis van wederzijds respect dat je de geschillen kunt uitpraten.

We maken de laatste jaren in onze westerse staten een verschuiving mee naar rechts met roepen om meer staatsgeweld om het straatgeweld te beteugelen. En om allerlei sociale voorzieningen te kortwieken omdat ze zo duur zijn. En om af en toe een Islamitisch land te bombarderen.

Ik hoor in het politieke discours van de laatste pakweg vijf jaar allerlei vormen van haat die ik vroeger niet voor mogelijk zou hebben gehouden. Vlaanderen is ook in de ban van een dergelijk vertoog nu de nationalistische partijen het voor het zeggen zullen hebben. De lokale verkiezingsresultaten van afgelopen zondag liegen er niet om.