15. okt, 2012

Verkiezingen 2012

Het is gezellig resultaten kijken van de gemeenteraadsverkiezingen die vandaag hebben plaatsgevonden.

De NVA strijdt met de CD&V om grootste volkspartij te zijn. Ik sta er toch wel paf van.

NVA zijn de Vlaams-Nationalisten mag je wel zeggen. CD&V zijn de christen-democraten.

Samen hebben ze een flinke meerderheid in Vlaanderen als je de provincieraadsverkiezingen als graadmeter neemt. Ik neem aan dat het een redelijk betrouwbare meting is van de voorkeur van de kiezer.

De sterke man van Vlaanderen is Bart De Wever, die burgemeester van Antwerpen zal worden. Het zijn resultaten van nationaal belang. Persoonlijk vind ik dat wel verontrustend en iets wat niemand voor mogelijk had gehouden. Ik vind een land dat bestuurd wordt door een coalitie van nationalisten en christen-democraten een beetje eng.

Ik heb eerder al bezwaar aangetekend tegen een Vlaams discours dat me zeer bekend is omdat ik het zelf lang heb aangehangen. Dat Vlaanderen altijd beroofd is geweest van zijn rechten, en benadeeld ten opzichte van de andere federale partners. Dat de Belgische structuren vermolmd zijn en ondoorzichtig, en dat we beter af zijn met meer Vlaanderen en minder België.

Ik ga er niet meer over uitweiden. Er is ook goed nieuws. Het Vlaams Belang is overal afgestraft en komt op nog zo'n tien procent uit, daar waar ze ooit me gemak het dubbele haalden.

Het Vlaams Belang dat zijn de extreem-nationalisten met racistische inslag die flink terugvallen en de helft  van hun kiezers naar Bart De Wever zien lopen. Ik kan dat alleen maar toejuichen. Iedereen weet dat ik dat gedachtengoed niet kan uitstaan.

Het was eigenlijk voorspeld en dus niet zo onverwacht, maar het is nu wel werkelijkheid dat het mentale landschap in Vlaanderen er zo uitziet. In 2014 zullen we een gelijkaardige uitslag krijgen en dat op alle niveaus.

Alle andere partijen zijn partijtjes geworden: de socialisten, de liberalen, de groenen. Klein grut.

Ik heb vroeger nog aan politiek gedaan, moet ik eerlijk bekennen. Ik ben er gelukkig op tijd uitgestapt. Ik was er ook niet goed in, moet ik erkennen.

Op de foto, uw dienaar in het gezelschap van toenmalig minister van cultuur Bert Anciaux tijdens de verkiezingscampagne van 2004.