14. okt, 2012

Stabiel gemoed

Voor mensen met bipolaire stoornis is het soms beter de antidepressiva te verlaten en zich te richten op een geneesmiddel dat de gemoedsschommelingen bedaart.

Er zijn een paar geneesmiddelen die dat in zekere mate kunnen beloven. Ik denk in de eerste plaats aan Depakine (valproaat) te nemen, wat de heftigheid van de gemoedsschommelingen weet te temperen zonder voor de rest veel hinder te veroorzaken.

Je voelt niet dat je het neemt, maar de omgeving zal vaak een serener persoon waarnemen.

We verkijken er ons vaak op als artsen, daar bipolaire mensen vaak consulteren in de neerslachtige fase, terwijl ze op manische momenten menen geen arts nodig te hebben.

Dat leidt ertoe dat vooral de depressieve component behandeld wordt. Een antidepressivum zal de sombere gevoelens wel doen opklaren, maar niets doen aan de heftige gevoelsschommelingen. Daardoor zou het wel eens kunnen dat de depressiviteit verminderd, terwijl de manische inslag het steeds meer overneemt, met gevaar voor ongewenst gedrag.

Stabiliseren

Ook lithium en carbamazepine worden naast valproaat gebruikt om het gemoed te stabiliseren, maar ze hebben meer nadelen. Het is voorbehouden voor meer ernstige gevallen.

Meer in het algemeen bieden de genoemde gemoedsstabilisatoren een andere manier van naar het probleem te kijken.

In een aantal gevallen kunnen ze het levenscomfort verhogen doordat minder excessen optreden.

Er is geen enkele behandeling bekend die alle innerlijke onrust kan wegnemen, tenzij de persoon totaal amorf wordt gemaakt met overmedicatie, een soort chemische lobotomie.

In het verleden is alles geprobeerd, maar we willen niet terug naar die tijden.

Er zal dus altijd wel voldoende onrust overblijven maar die is existentieel en maakt onderdeel uit van wie je bent. Daar moet je dan maar psychotherapeutisch aan werken: herstel van het zelfbeeld dat vaak beschadigd is omdat bipolaire mensen zich overal aan stoten, en dikwijls moeten kampen met afkeuring en verwerping vanwege de samenleving.

Je moet vooral jezelf ook graag leren zien, en dat kan niet met pillen. Het is echt een leerproces waar je doorheen moet en dat alle aanmoediging verdient.

Op de foto: omvallend beeld in Bomarzo.