12. okt, 2012

Het middel

Ik hoor en ik lees vaak deze dagen dat er allerlei misvattingen de ronde doen over het nemen van psychotrope medicatie in het algemeen en antidepressiva in het bijzonder.

Velen houden er uitgesproken meningen over op na. Soms op een oordelende of verdenkende toon. Dat er steeds meer antidepressiva voorgeschreven worden zal wel de schuld zijn van de farmaceutische industrie, of van de ontaarding van de westerse maatschappij, of omdat het mensen zijn die geen zin hebben om te werken.

Velen ervaren het slikken van een geneesmiddel dat de geest beïnvloedt als een groot taboe, en iets waar je nooit over spreekt.

Zo simpel is het allemaal niet. Als huisarts in een drukke wijk heb ik elke dag de gelegenheid vast te stellen in welke mate geestesstoornissen in onze samenleving aanwezig zijn. Daar zijn allerlei middelen voorhanden om daar op in te grijpen, een van die middelen zijn de geneesmiddelen.

We kunnen daar op een nuchtere manier over spreken, zonder in karikaturen te vervallen.

Het middel

Het geneesmiddel moet een middel zijn, een dienaar en geen meester.

Het voorschrijven van een geneesmiddel beoogt een doel, om dat te bereiken is in de geneeskunde praktisch doorgaans een prijs te betalen onder de vorm van bijwerkingen, risico’s en complicaties.

De arts en de zorgzoeker hebben niet altijd hetzelfde doel voor ogen en kunnen verschillend oordelen over de resultaten. Dat is een bron van misverstanden zeker wanneer het middelen betreft die op de geest ingrijpen.

Zoals met vele dingen in het leven is het succes van het voorschrift van een geneesmiddel gebaat bij het tijdig en duidelijk vastleggen van de doelstellingen, die de basis zullen vormen voor toekomstige evaluatie.

De algemeen geldende  doelstelling daaronder is dat de behandeling de autonomie en de zelfstandigheid evenals de kwaliteit van het leven en de levensverwachting van de betrokkene ten goede moet komen.

En een schromelijke misvatting is dat mensen die geen geneesmiddelen nemen op een of andere manier superieur zouden in vergelijking met mensen die dat wel doen. Ik zie heel veel succesvolle mensen die deze middelen nemen en zich daardoor niet uit het veld laten slaan in de dagelijkse ratrace.