10. okt, 2012

Cyclisch

Een manisch-depressieve aanleg is in vele gevallen erfelijk bepaald, wat niet betekent dat alle kinderen het foutieve gen krijgen.

Nu hebben we onze chromosomen dubbel, wat betekent dat we voor elk gen twee exemplaren hebben, een van de moeder en een van de vader.

Het is waarschijnlijk recessief, in die zin dat de kinderen met een dubbel allel van het gestoorde type het meest aangetast zijn, terwijl de heterozygoten, die over een goed en een fout exemplaar beschikken, vaak wel een originele kant hebben maar zich goed uit de slag trekken in onze samenleving.

Heel wat succesrijke mensen onder meer in de muziek en de kunstwereld zijn dubbel behept met het getroffen chromosoom, en dat vaak in ernstige mate zoals Michael Jackson die duidelijk uit een getroffen familie komt, of pakweg Boy George, en wellicht onlangs Amy Winehouse, over wier familie ik niets weet.

Cyclisch ingestelde personen zijn vaak zeer gevoelige en uiterst kwetsbare mensen, met vaak een bijzonder talent, dat meestal uit noodzaak is geboren.

Elk geval is anders natuurlijk, maar de aanpak is gebaat met enige kennis van zaken, en dan moeten we de woorden gebruiken die bestaan al schieten die tekort om alles te beschrijven.

Er zijn verschillende manieren om daar mee om te gaan.

De essentie daarbij is niet zozeer dat je je altijd prettig voelt, want dat zal altijd bestaan, dat je ten prooi kunt vallen aan melancholie, hopelijk van voorbijgaande aard.

De voornaamste toetssteen is of je controle hebt over je eigen gemoed en vooral je eigen gedrag. Of in andere termen of er geen controleverlies optreedt, zoals in huilen uitbarsten, woedeaanvallen, paniek of angstcrisissen.

Op de lange termijn zijn er allerlei psychotherapeutische technieken denkbaar om die controle over die ontsporingen te vergroten maar op de korte termijn is er niets zo doeltreffend en snel werkzaam als geneesmiddelen.