7. okt, 2012

Suikerspin

“Als je ziet hoeveel ton havermout de voorbije eeuwen verorberd werd door het mensdom zou ik niet weten wat er mis mee is” zo laat Stef van Fien weten.  

De enige twee zinnen die hem niet aanstaan zijn die waar ik zeg dat je geen suiker mag toevoegen. “Als je toch suiker gebruikt moet je die snelle calorieën verbranden door te  bewegen. Als ik in de tram sta en die beweegt tegen 40 km/uur, beweeg ik toch ook volop, neen?”

 

Beste Stef en Fien,

 

Als we de tram zouden kunnen versnellen tot de lichtsnelheid zou je massa helemaal verdwijnen en blijft er alleen nog energie over.

Met de trams van de MIVB zal dat misschien niet lukken, maar straks komt er een Vlaamse tram in Brussel. Dan tappen we uit een ander vaatje.

 

Ik kom nog eens terug op die suiker.

 

Het is waarschijnlijk de meest schadelijke voedingsstof die we kennen, omdat het verslavend werkt en omdat het je metabolisme verziekt, wat vervolgens vroeg of laat de bloedsomloop zal aantasten.

Het staat vast dat het schadelijk is, en toch gaat de productie en de consumptie gewoon door.

Daar zijn twee verklaringen voor: dat het voor geen groot aantal mensen inderdaad verslavend werkt, zodat ze de stof herhaaldelijk gebruiken, wat een markt schept, aan de ene kant, en aan de andere het onloochenbare feit dat er een machtige industrie aan suiker vast zit, die de consumptie beïnvloedt in de zin van meer van de stof verkopen.

Daarvoor zijn alle middelen goed. Dat leren we onder meer uit de lotgevallen van stevia. Het is een plantje uit Zuid-Amerika dat een zoetstof bevat die geen calorieën meedraagt. Deze stof is zonder gevaar voor de mens en kan suiker vervangen wat de smaak betreft, zonder energie aan te voeren.

 

Welnu, het heeft dertig jaar geduurd om dat in ons land, laat staan Europa vergund te krijgen.

Dat komt onder meer door de lobbying van de suikerindustrie. Ik denk dat daar weinig twijfel over bestaat.

Ik kan het gebruik van stevia alleen maar aanraden. Ik moet een andere keer eens meer vertellen over suiker, want er valt veel over te vertellen.