5. okt, 2012

Avena Sativa

Beste Stef en Fien,

De gebruikelijke portie havermoutpap van 250 gram bevat 191 calorieën.

Gemiddelde droge havermout bevat per 100 gram: 67 gram koolhydraten, 16 gram eiwit, 6 gram vet en 10 gram vezels.

Let er wel op dat je havermout zonder toegevoegde suiker koopt, anders klopt de rekening niet! Natuurlijke havermout bevat slechts 1 gram suiker per 100 gram.(superfood.html)

 

Het lijk me voornamelijk nuttig als ontbijt ’s morgens omdat deze calorieën ook moeten verbrand worden en dat gebeurt door bewegen.

Het lijkt me een eenvoudig, zeer natuurlijk, maar degelijk voedsel met een kenmerkende smaak.

Het is een graanproduct en zit dus ergens tussen brood en pasta.

Aangemaakt met wat magere melk is  het mijns inziens een tamelijk volledige maaltijd, die zowat alles bevat wat het lichaam nodig heeft.

Je zou heel lang op havermoutpap alleen kunnen leven, al zou je er sla of fruit moeten bij hebben voor vitamine C.

Maar verder zit daar dus zo goed als alles in.

Ik zie geen bezwaar tegen jarenlang gebruik van havermout als basisvoedsel. Ik geloof niet dat we daar verder veel moeten aan toeschrijven van allerlei mogelijke invloeden op het metabolisme. Daar geloof ik allemaal niet in.

Als het over voeding gaat, hoor je van alles vertellen. Ik denk nog altijd dat een nuchtere benadering op wetenschappelijke gronden de beste manier is om er naar te kijken, aangevuld met ervaring uit de eigen praktijk.

Persoonlijk denk ik niet dat ik havermout nodig heb in mijn streven om heerser over het heelal te worden voor mijn pensioen, maar iedereen heeft zijn eigen levensplan en verwachtingen.