30. sep, 2012

Goddeloosheid

Mijn goede vriend S. is op een avond twee keer van godsdienst veranderd.

Op zijn facebook pagina dan toch. Hij komt net nieuw op facebook en zit aan zijn profiel te knutselen, in het Engels, en daar kon hij niets beter vinden, in het vak ‘geloofsovertuiging’: atheïst, want er was geen keuze van ‘non-believer’ wat correcter is.

Atheïst is om te beginnen al niet te verwarren met vrijzinnige, met de betekenis die dat woord heeft in Vlaanderen, wat iets heel anders is. Namelijk een georganiseerde religie van atheïsten.

Als je je daar het meest verwant mee voelt, dan moet je dat zo zeggen.

Iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken, maar de atheïst mist natuurlijk wel de troost van de godsdienst.

‘De harde realiteit van de dood of de ondraaglijke lichtheid,’ om met S. te spreken, ‘worden niet opgevangen door de één of andere God of afstammeling van wie dan ook.’

Ik vind het heel boeiend en ik heb een mooie link in de blog van vandaag gezet, naar een site die daar dieper op in gaat, zij het in het Engels.

Godlessness kun je niet vertalen met Goddeloosheid, want dat klinkt in onze taal toch weer heel anders.

Er zijn heel veel godopvattingen mogelijk, maar zelf volg ik in grote mate Spinoza: ofwel bestaat God niet, en als hij bestaat kunnen we hem niet kennen. In beide gevallen kunnen we over God geen geldige uitspraken doen.

Ik kan wel volmondig beademen wat de Islam zegt: (let goed op) Er is geen God! Behalve God. En Mohammed is zijn profeet. Ik kan daar heel goed inkomen, en dat bestempelt me tot een moslim. Dus eigenlijk moet ik mijn Godsdienst in mijn facebook-profiel veranderen. Nu staat daar recovering catholic, letterlijk herstellende katholiek, in de zin dat je katholiek bent opgevoed en daarvan nog steeds aan het bekomen. Wat ook de waarheid is.