27. sep, 2012

Beste neef

Mijn neef was het in grote mate niet eens met mijn ideeën van gisteren.

Hij stelt dat de grootte van de geviseerde groep niet van invloed is op de vrije meningsuiting, Bovendien vindt hij de reacties in sommige moslimlanden buiten alle proporties. 

Om te  beginnen betreur ik het systematisch kwetsen van eender welke bevolkingsgroep los van de grootte. "Don’t mention the war." Je kunt de Duitsers kwetsen door te beginnen over de oorlog, de Joden door flauwe grappen over Auschwitz te maken en  de Amerikanen door eens voor de lol een Amerikaanse vlag te verbranden. Om de Belgen te kwetsen is het  voldoende om over Marc Dutroux te beginnen en alle Belgen in een moeite door pedofielen met een homofiele premierte noemen. Elke groep kan wel gekwetst worden. Maar moet dat ook altijd?

Ik denk niet dat een satirisch blad dat daarmee zou beginnen met al die groepen mensen systematisch te beledigen, het lang zou uitzingen.

Maar in geval van de moslims vinden we blijkbaar dat dat wel moet kunnen. Ik zeg alleen maar dat ik dat niet leuk en niet verstandig vind als dat stelselmatig gebeurt. Daarom pleit ik nog niet voor censuur.

Nou en dan blijf ik vinden dat de omvang van de versmade groep er wel toe doet. Drie miljard chinezen is andere koek dan het aantal inwoners van Aarschot. Kwetsen en vernederen is moreel even verwerpelijk in beide gevallen, maar de politieke gevolgen zijn navenant de grootte en de aard van de verguisde groep. Het heeft meer implicaties als het om ruwweg een kwart van de wereldbevolking gaat.

We stellen telkens weer vast dat die mensen boos reageren, en dat dit redelijk heftig kan zijn, zodat er hier en daar zelfs een brand wordt gesticht of dat er doden vallen, wat ik zeer betreur. We kunnen dat verwerpelijk vinden of moreel minderwaardig, een mening die ik niet deel, maar dat verandert de kwestie niet. Moeten wij dat dan telkens weer uitlokken?

Ook het aantal slachtoffers moet je trouwens zien in  het licht van de uitgestrektheid van de populatie waar we het over hebben. Als er tien doden vallen op anderhalf miljard mensen is dat heel wat anders dan tien Belgische para’s in Rwanda. Zowel politiek als moreel is de ene dode de andere niet.

Waar ik voor waarschuw is de moreel superieure houding die velen van ons in het Westen vaak aannemen in discussies over Moslims, zo van wij zijn beter want we hebben de vrije meningsuiting. Dat is een houding die een beter wederzijds begrip in de weg staat omdat ze niet tot wisselwerking uitnodigt.

Het zou evenwel zeer wenselijk zijn dat we die uitwisseling wel hadden, niet minder maar meer om dat anders zijn van de andere proberen te verstaan, zodat we altijd nog door een deur kunnen. Dat is de uitdaging van de toekomst. We zullen beter vooruitgaan als we stoppen met elkaar te beledigen en te vernederen.

We hebben een planeet te delen en dan zou iedereen juist moeten samenwerken aan een verbetering van de leefomstandigheden en het behoud van het milieu. Moeten we dan al die tijd verliezen met het over en weer kwetsen?

 

Foto: de stervende galliër, Rome, Capitolijns museum.