26. sep, 2012

Samenlevingsproblemen

Van die Bart De Wever hype in Vlaanderen moet ik niet hebben, al vind ik hem als persoon wel intelligent en charmant, beetje mopperig. Leuke kwiskandidaat. Goed stel hersens.

Het zijn de denkbeelden die het bederven. Ik ben het er absoluut niet mee eens, voor geen meter. Ik vind het allemaal zeer rechts en voortvarend

Ik vertrouw hem niet om aan het roer van het schip van staat te gaan staan. Laat staan de gemeente Antwerpen.  Zeker niet nu de NVA, de partij van BDW, allerlei drijfhout van het Vlaams Belang heeft opgenomen.

Ja het niveau van het politiek debat is laag, maar ligt wellicht net op het niveau van de gemiddelde kijker.

Genuanceerd kun je zijn in dergelijke debatten want dan word je waargenomen als pedant en bezeten met details die niemand interesseren. Maar het is toch soms van veralgemenisering zoals mijn neef terecht opmerkt in een ongepubliceerde mail.

Wij hadden het verder ook over de Mohammed betogingen die je nu krijgt.

Ik denk dat we moeten aanvaarden dat de maatschappij heterogener is geworden en dat er meer verschillende soorten mensen rondlopen, waaronder ook exemplaren die zich verenigingen in een groep of gemeenschap. We zullen er moeten mee leven dat sommige groepen zo groot worden dat ze beginnen op te vallen. De moslims vallen in die categorie.

In wereld verband gaat het om heel veel mensen,

De gelovigen hebben een affectieve band met de stichter van de godsdienst, de profeet Mohammed. Als die beledigd wordt gaan ze emotioneel reageren.

Er zijn nu een paar journalisten en cartoonisten die hebben gevonden dat dat iedere keer opnieuw te gaan proberen.

Er is geen gemakkelijker en goedkopere manier om die moslims eens goed te pesten dan door een cartoon van Mohammed te publiceren. Iets duurder maar ook heel efficiënt  is het maken van een video opname.

De vrije meningsuiting moet kunnen, maar is het echt nodig een zo grote planetaire bevolkingsgroep wetens en willens op de ziel te trappen. Ik vind dat toch niet wijs en niet keurig. Spotten mag, maar systematisch kwetsen mag niet, en hier zitten we op de grens tussen beiden, een neuralgisch punt in de saga van onze samenlevingsproblemen.

Op de foto: detail van het praalgraf van Gregorius XV, paus van 1622 tot 1623 begraven in de Jezuïetenkerk van Sint Ignatius te Rome.