20. sep, 2012

Borgerokko

In Borgerhout worden massa's jongeren opgepakt die het samenscholingsverbod overtreden. Dat is er gekomen na rellen die zijn uitgebroken wegens de mohammedcartoons die in een Frans blad zijn verschenen.

Het is zeer treurig allemaal. Aan de ene kant de kampioenen van de vrije meningsuiting, aan de andere kant de moslims die met de profeet een ware affectieve band hebben.

Zelf ben ik een nieuwe moslim, en een met redelijk moderne inzichten, maar ik moet toch ook toegeven dat ik me gekwetst voel door de herhaaldelijke uitingen van islamofobie die de voorbije paar jaren in stijgende mate op ons af komen. Waarom is dat nodig, en mag dat zomaar allemaal.

In tegenstelling met het sluierdebat, waar het voornamelijk machtsuitoefening door de overheid betrof, gaat het in het geval van de cartoonisten om vrije burgers die de smaad uitoefenen. NIemand kan of wil dat verbieden. De vrije meningsuiting is ook voor ons heilig.

Wat niet mag is het oproepen tot haat en het systematisch kwetsen en pesten van bevolkingsgroepen. De vraag is veeleer of niet daar alle grenzen van de welvoeglijkheid zijn overschreden. Moslims mogen zich terecht zorgen maken over de toenemende mate van geringschatting en wantrouwen waaraan ze blootgesteld zijn.

Je zou het met de Joden niet moeten proberen. Die weten beter van zich af te bijten en ze hebben op het einde toch altijd gelijk wegens Auschwitz en de holocaust. De moslims daarentegen munten ofwel uit in onverschilligheid, of ze gaan zich op een detail focussen en daarover dan helemaal uit de bol gaan.

Ik weet niet wat die cartoonisten bezielt om een bevolkingsgroep te tergen die op planetaire schaal wellicht een vijfde van de mensheid levert. Dat is een heel groot aantal mensen, een van de grootste samenhangen op aarde. Het gaat letterlijk om honderden miljoenen mensen.

Is het een goed idee om die allemaal constant op de zenuwen te werken met wansmakelijke cartoons? Wetende dat cartoons zeer gemakkelijk reizen. Ze zijn gemakkelijk en snel in elk taalgebied te reproduceren. Bekeken met pakweg Pakistaanse ogen is zo een cartoon ineens veel minder kwetsen.

Ik wil het geweld dat hierdoor ontstaat niet goedpraten, maar het is nu eenmaal zo dat er altijd een kans bestaat, gerekend op anderhalf miljard mensen dat er eens een keer eentje door het lint gaat en het recht in eigen handen neemt.

Je kunt de Westerse regeringen niet ertoe verplichten de cartoonisten het recht op publicatie te ontzeggen. Maar kun je dan van de Islam verwachten dat alle gelovige individuen steeds onder de controle blijven van de boodschap van vrede en liefde van de Profeet.