18. sep, 2012

Firenze

Warm en veel mensen in augustus, dat kon ik weten. Maar ik ga nu eenmaal in augustus met vakantie en dat wellicht zo lang mijn werkende leven duurt. En dat is minstens nog een jaar of tien, al wil ik best doorgaan tot mijn zeventig.

Italië is toch het mooiste land op aarde. Ik heb het al gezegd en ik zeg het nog.

's Avonds drommen volk op de Piazza Signoria en een gratis openluchtconcert door een heel orkest, aan de voet van het Pallazzo Vecchio. Het is toch een indrukwekkend decor. De middeleeuwen kijken op je neer vanaf deze hoekige toren.

Het was een warme en vermoeidende dag geweest. Ik heb gegeten op een terras op het plein zelf. Dat is altijd een beetje link als je op zo een toeristische plaats met zicht op het monument ergens gaat zitten. Maar het waren normale prijzen, die je in elk ander land ook betaalt, en de kwaliteit van het voedsel was zoals overal in Italië voor zover ik het kan nagaan zeer goed.

We zien de David van Michelangelo. Het is een kopie die dient om buiten te staan want de echte staat binnen. Het geeft toch iets dat beeld daar te zien, waar iedereen het kan zien.

Qua celebratie van het mannelijk naakt is het een hoogtepunt in de Europese sculptuur van alle tijden. Iedereen kent dat beeld juist omdat het eindeloos gekopieerd is. Het maakt deel uit van ons collectief geheugen, net zoals de schepping van Adam op het plafond van de Sixtijnse kapel, van dezelfde meester.

's Anderendaags bezocht ik de Uffizi. Ik was daar nooit eerder binnen geweest, een beetje tot mijn schande. Het is naar mijn bevinding een museum dat je wel gezien moet hebben als je van Europese schilderkunst houdt. Eeuwenlang is Italië wat dat betreft toch het toonaangevende land geweest.

Wat prijzen betreft is het zeker goedkoper dan Frankrijk, zeker wat de hotels betreft. Alleen met de auto rijden is heel duur, door de prijzen van de brandstof en de wegentol.

Het is veel beter met de trein of het vliegtuig te reizen en telkens een paar dagen per stad te doen. Ik ben er een beetje doorheen geraast, omdat ik toch die auto had. Om in een snel tempo een aantal uit elkaar liggende plaatsen aan te doen is het toch een onovertroffen vervoermiddel.