14. sep, 2012

De spoken van de wanhoop

Doen we het nog wel goed? Kunnen we het nog wel.

Voorbije dagen alleen maar slecht nieuws gekregen. Het loopt voor geen meter.

De spoken van de wanhoop zijn weer op pad. Ondanks het goede weer van de voorbije dagen is het keren van de jaargetijden al merkbaar in de hoeveelheid licht die we per dag ontvangen. Vele mensen zijn daar gevoelig voor en krijgen een slag van de kakkerlak, een coup de cafard rond deze tijd van het jaar. De vakantie is voorbij en we stevenen weer af op een winter met meer onzekerheden dan ooit.

We worden een beetje somberder, een beetje kittelorig en lichtgeraakt, achterdochtig of argwanend. We voelen ons angstiger en we kunnen moeilijker in slaap komen, of we worden wakker in het midden van de nacht. Dat zijn vlagen depressiviteit, wat nog niet wil zeggen dat er een depressie moet komen.

Het verschil is dat een depressie dieper is en langer duurt en vaak behandeling vereist, terwijl depressiviteit in voorbijgaande vlagen kan optreden, die dikwijils niet zo veel schade aanrichten. Periodes van melancholie, of zwartgallige buien.

Dat maakt deel uit van het leven, dat dit het hele jaar zo schommelt. Het is de keerzijde van de medaille van de lente-euforie. Wat omhoog gaat, zal weer dalen.

Bij sommige mensen is het wel de inleiding tot een seizoensdepressie die soms ernstige vorman kan aannemen. Het is een kwestie van aftasten en evalueren om een voorbijgaande vlaag van depressiviteit van een zich uitdiepende zenuwinzinking te onderscheiden, en in ieder geval gepast te reageren.

De signalen uit de omgeving zijn daarbij vaak richtinggevend. Voor zover er een omgeving is, want vele depressieve patiënten zijn wezenlijk eenzaam. Als dat niet zo is, zal de omgeving vaak al lang voor de betrokkene gemerkt hebben dat er iets scheef zit.

Er bestaan allerlei natuurlijke remedies voor en een aantal daarvan helpen echt. Als het niet lukt, dan is het wellicht aangewezen een arts te raadplegen en behandeling te overwegen.

Voor depressie bestaan geëigende middelen die niet verward mogen worden met slaap- of kalmeermiddelen die we zo veel mogelijk vermijden, om de depressieve patiënten niet binnen de kortste keren afhankelijk te maken van deze verslavende producten.