13. sep, 2012

Napels zien en sterven

Dat doet me nu iets, die Romeinse schilderkunst waarvan Pompeii ons zoveel overgeleverd heeft. Dat alleen maakt de reis naar Napels de moeite waard.

Tijdens de warme dagen in augustus is het een stuk aangenamer in dit ruime museum rond te wandelen, dan in de ruïnes van Pompeii zelf. Voor ons was het veel te warm om te genieten en ik denk dat het veel beter is in de lente te gaan, voordat de warme dagen losbarsten, of in de herfst.

Het is een van de mooiste citytrips die je kunt maken. Je kunt er trouwens goedkoop naar toe vliegen. Ik vind het een enige plek. Een stukje ruiger dan Rome in zekere zin, en met veel verborgen schatten. Net als Rome is het een stad van een paar duizend jaar oud die van elk tijdperk nog wel ergens een aandenken bewaard heeft.

Van alle kunsten is het wellicht de schilderkunst die ons een echte blik gunt op het dagelijks leven van de mensen van toen, een beschaving die nu verdwenen is, maar die visuele beelden heeft nagelaten in een rijkdom en een hoeveelheid die niet te overzien is.

Het biedt ook een zicht op een beschaving die nog niet aangeraakt is door het Christendom. Voor iemand die door de katholieke mangel is gehaald, zoals ik, biedt dat een interessante invalshoek. om naar iets te kijken dat tweeduizend jaar geleden op zijn hoogtepunt was en dan stilaan zal beginnen kwijnen.

Negen jaar voor de uitbarsting van de Vesuvius is de tempel van Jeruzalem verwoest, op de westmuur na. Dit evenement zette de Joodse diaspora voorgoed in gang, wat mede zorgde voor een verspreiding van het Christendom. Zaadjes ervan kwamen overal in het MIddellandse Zee gebied in goede aarde te vallen.

Paulus van Tarsus is op dat ogenblik al gestorven, in 64 of 67 dat weet de wikipedia niet met zekerheid te melden. 

Ik zie daar met andere woorden een opeenvolging van feiten die de aandacht trekken:

67 Paulus is nu zeker dood

70 Jeruzalem verwoest door Titus de zoon van Vespasianus

79 Titis wordt keizer

79 Pompeii verwoest door een vulkaanuitbarsting

Voor de Joden en de Christenen klonk het alsof de Romeinen met de verwoesting van hun steden door de Vesuvius, een evenement dat de tijdgenoten ernstig beroerde, werden gestraft voor de verwoesting van de Tweede tempel.

Hoe dan ook is in dat tijdsgewricht het Grieks-Latijnse christendom ontstaan dat later uiteen zal vallen in een Grieks en een Latijns onderdeel.