5. sep, 2012

De arme Klaren

De arme Klaren van Malonne, die zich over de vrijgelaten Michelle Martin hebben ontfermd, krijgen nu ook steunbetuigingen.

Michelle Martin, voor onze Nederlandse vrienden is de vrouw van Marc Dutroux die mededader is voor de moord op de ontvoerde meisjes. Zij is nu op vrije voeten na zestien jaar in de gevangenis te hebben gezeten, door toepassing van de wet op de strafverkorting.

Vele mensen daar in de buurt zien dat niet zitten en het is tot allerlei optochten gekomen, die wel eens in onlusten of schermutselingen ontaarden.

De affaire Dutroux (en Martin) heef in de tweede helft van de jaren negentig dit land op zijn grondvesten doen daveren, en blijkbaar is het gevoelen zeer sterk, voornamelijk bij de zuiderburen en in Limburg waar Paul Marchal woont, de diep verongelijkte vader van een van de slachtoffers.

Wat winnen we eraan de veroordeelde, bestrafte en openbaar geschandvlekte moordenares nog eens te gaan naroepen in de straten.

Ik vind het heel wat dat de arme Klaren het in zich hebben gevonden om deze gekneusde ziel, wat Michelle Martin wellicht toch is, een haven en een toevlucht te bieden. Het getuigt van Christelijke moed in de ware betekenis dat zij gastvrijheid hebben geboden aan iemand die hoe zeer zij ook schuldig is, toch een menselijke persoon blijft die van de mensenrechten blijft genieten, omdat deze zich tot allen uitstrekken.

Was de straf niet zwaar genoeg? Dan moet je maar de wet veranderen en dat kan niet met terugwerkende kracht. Zo iemand krijgt dan nog een kans zich weer in te weven in de wetlievende maatschappij. Mocht zij hervallen, dan dient zij de oude straf bovenop de nieuwe uit te zitten. Zo is dat al lang bij ons het gebruik, en ik denk dat er een diepe wijsheid in schuilt.