4. sep, 2012

Gabinetto secreto

Het geheim kabinet van het nationaal museum van Napels is nu ook opengesteld voor het publiek. Het bevat allerlei oneerbiedige voorstellingen uit de antieke oudheid, iets waar de Romeinen en zeker de Pompeiers blijkbaar heel goed in waren.

Ten bewijze waarvan de aangehechte prent, die ook weer stamt uit de collectie foto’s die onverklaarbaar is hersteld, nadat mijn celfoon was gestolen, in Rome, de volgende halte op de reisweg.

Daar gaat toch iets van dat volk dat in 79 na Christus nog grotendeels onbedorven was door het christendom. Een vrolijk volkje was het zeker. En dat zijn ze nog altijd, de Romeinen en bij uitbreiding de Italianen.

De fallus was een geliefd object, dat geluk bracht. In onze moderne maatschappij gaan we daar wellicht een stuk besmuikter mee om dan vroeger het geval was, en dan ga je je toch afvragen of het niet iets met het Christendom te maken heeft, al had elk land in het verleden wel een kerk of een partij die de zeden wenste te beteugelen.

De keizers van Rome en de Pausen na hen, in een continue beweging die niet toevallig is, heersen over deze bijzondere stad.

Een wereld die verloren is gegaan maar die ons enkele van zijn kunstschatten heeft nagelaten. Te veel om op te noemen en voor vanavond is het wel genoeg geweest.

It's not all about size.