28. aug, 2012

Redu

Er is voor mij geen betere manier mijn vakantie te beginnen dan door het boekendorp Redu aan te doen.

Het is er aangenaam. Er komen families met kinderen. Er is een aantal boekhandels en daar schaf ik me dan een reiscompagnon aan. Een boek dat ik wel eens zou willen lezen. Een ervan was Frans. 'L'échiquier de la reine' van Yann Kerlau.

Een ander boek had tot onderwerp het lot van de sodomieten in Amsterdam in de achttiende eeuw. Van 1730 tot 1810 werd een aantal mannen en vrouwen veroordeeld tot fikse straffen. Het gaat niet om grote aantallen maar wel om schrijnende verhalen.

In het geval van sodomie gold de doodstraf, en sodomie stond zo een beetje gelijk met anale penetratie. Die doodstraf werd voltrokken door wurging, een procedure die normaal voor vrouwen voorbehouden was.

Om aan te tonen dat er sodomie is geweest, werd desgevallend toestemming gevraagd aan de rechters om de tortuur toe te passen. De scheenschroeven werden dan aangelegd om de verdachte een bekentenis te ontworstelen.

Het is allemaal wat meer dan honderd jaar geleden maar het blijft toch tot de verbeelding spreken dat er toen mensen waren die werden omgebracht omwille van hun geaardheid, en dat in het tijdperk van de verlichting.