3. aug, 2012

De moor

Il Moro

"Een jaar of tien geleden was het niet zo moeilijk om Il Moro te vinden, de vroegere metgezel van Von Gloeden op het plein van Taormina. Hij is een oude Siciliaanse boer geworden en heeft voor ons enkele herinneringen opgehaald. En of hij de Baron had gekend. Hij was wellicht de eerste die hem zag aankomen. ‘Toen ik jong was noemde iedereen mij de Moor, of de Arabier. Er zit wel wat bloed van die kant in onze familie. In die tijd was er in Taormina niet veel te beleven."

Een citaat van Guy Hocquenghem, zowat de nicht van dienst in de Franse literatuur. Het is niet zo recent dat je zo mogen verwachten dat het vandaag nog zo is. Von Gloeden is gestorven in 1931 en van die periode zijn niet zo veel knapen meer over.

Maar het is een mooi verhaal, van iets wat nu waarschijnlijk nu meer de aandacht zou trekken dan toen. Het spektakel van een Duitse baron die in een dorp aan komt zetten met een fotoapparaat om de plaatselijke mannelijke jeugd voor de eeuwigheid vast te leggen.

Maar goed we zijn nu aan het einde van de rol. Ik weet niet of er morgen nog een laatste bijdrage komt, maar ik ben in elk geval inpakkensklaar en veel tijd schiet er niet meer over. Ik ga zaterdag op weg naar Taormina