1. aug, 2012

Beste Sven,

Wat in het vat zit verzuurt niet en er staat geen teller op en ook geen chronometer. Voel je niet verplicht. Als er wat opwelt kun je het delen en komt er niets, dan is het gewoon een periode zonder. Elke schrijver zal dat wel hebben.

Je komt daar weer met een sterke tekst van Celia Ledoux, gepubliceerd in De Morgen onder opinie. Ik heb daar een link van op de website gezet. Ik vind haar zeer geloofwaardig en haar bijdrage is zeker mede gestalte gevend in de discussie.

Is het een onderdeel van de verruwing van de samenleving? Ik denk net als jij dat we geen verbetering maar integendeel een achteruitgang van het beschavingsniveau meemaken.

Er loopt in Brussel heel wat rond voor wie geen aanlokkelijke toekomst in het vooruitzicht te vinden is. Dat  weten de stumpers zelf ook. Als maatschappij hebben we dat stempelproletariaat zelf in het leven geroepen, maar we halen er onze neus voor op. Dat ze het zelf uitzoeken. Ieder voor zich en God tegen allen.

Aan hun lot overgelaten, is dit tot wat ze in staat zijn. Baldadig gedrag. Pubers en jonge volwassenen, stijf van de hormonen. Wat moeten die jongens de hele dag doen (want vrouwen doen het beter op school en in de arbeidsmarkt zoals je stelde). Je kunt eens een vrouw uit Marokko meebrengen maar daar is de pret ook gauw af.

Je kunt naar de moskee en vijf keer per dag bidden. Of je kunt ergens rond gaan hangen en naar de vrouwenkonten kijken in een stad als Brussel en grove taal uitslaan.

Ze komen alleen negatief in het nieuws, maar verder kijkt daar niemand naar om. In principe zijn deze heren opgeleid voor een normatieve en autoritaire samenleving zoals de hunne, waar je al sneller je bek moet houden.  Marokko weet beter raad ermee, zou ik zo denken.

Nette Marokkaanse families zoals de mijne zijn even goed geschokt als ieder ander door wat vrouwen daar mee maken. Ik ga heel veel met die mensen om, voor wel drie vierden van mijn dagtaak denk ik soms.  Ik zie ook heel wat van die verguisde jongeren. We proberen die altijd goed te ontvangen. Er zijn echt nog wel ruwe bolsters met blanke pitten onder.

Maar het is dweilen met de kraan open. Ik heb daar de afgelopen vijftien jaar een halve generatie weten verloren gaan voor de samenleving. Het zijn vooral de domme jongens die worden gefopt. De jongens met de minste mogelijkheden op verbaal niveau. Op dat soort jeugd oefenen krachttermen een grote aantrekkingskracht uit.